VREMENSKA NEPOGODA

Ovako izgleda Dubai pod vodom: Potop u pustinji, grmljavinska oluja pogodila milionski grad

U jednom danu palo je 40-ak milimetara kiše po kvadratnom metru, da bi ukupno za dva dana palo oko 50 milimetara

Najintenzivniji grmljavinski procesi zahvatili su Dubai. Platforma X

H. J. I.

13.2.2024

Prethodna dva dana snažni grmljavinski sistemi i procesi zahvatili su Ujedinjenje Arapske Emirate. Ova zemlja najvećim dijelom u potpunosti je prekrivena pustinjskim pijeskom i padavine su i više nego rijetka pojava. Ipak, mnoge predjele pogodile su oluje sa poplavama.

Najintenzivniji grmljavinski procesi zahvatili su Dubai. U jednom danu palo je 40-ak milimetara kiše po kvadratnom metru, da bi ukupno za dva dana palo oko 50 milimetara. 

Prosjek padavina za februar je 10 milimetara, za cijelu godinu 80 mm. Dakle, u Dubaiju je za dva dana palo 70 posto godišnje količine padavina.

Ove vrlo obilne padavine sa grmljaviskim olujama uslovile su i poplave širom ovog milionskog grada, pri čemu su potopljena mnoga vozila na putevima.

Poplavljeni su mnogi objekti, a navodno je poplavljen i aerodrom.

Oluje su u potpunosti poremetile saobraćaj, a neki letovi su zbog nevremena i otkazani.

Širom Dubaija bilo je snažnog električnog pražnjenja. Gromovi su udarali na sve strane, a u jednom trenutku dan se pretvorio u noć. U pojedinim predjelima padao je i grad. Zabilježeni su i olujni udari vjetra i do 100 km/h. 

Poplavljeni su mnogi objekti. Platforma X

Dubai se odlikuje pustinjskom klimom. Tokom većeg dijela godine je vedro. Temperature ljeti dostižu i 50 stepeni, zimi su oko 25, a kiše skoro da nema od aprila do oktobra. Najveća količina padavina bilježi se od januara do marta i tada padne 90 posto kiše od godišnjeg prosjeka. Ipak, zbog klimatskih promjena, posljednih godina ima sve češće jakih grmljavinskih oluja sa obilinim pljuskovima, pri čemu za dan do dva padne od 50 do 100 milimetara kiše, a godišnja količina padavina u prosjeku je oko 70-80 milimetara. Ovakve pojave su sve učestalije, naročito od januara do marta, a posljednjih godina se pojave i usred ljeta.

Kako temperature ljeti dostižu 50 stepeni, zbog svog položaja na obali i visoke vlažnosti vazduha, subjektivni osjećaj može biti i oko 70 stepeni.

Gradska infrastruktura je takva da ne može da prihvati takve nepredviđene količine padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu, kao ni suvo pustinjsko zemljište, pa dolazi do poplava i bujica.

Oluje su u potpunosti poremetile saobraćaj. Platforma X

Olujno nevrijeme nije zaobišlo ni Abu Dabi, a snažne grmljavinske oluje pogodile su i dijelove Persijskog i Omanskog zaliva južni dio Irana, sjever Omana, ukljujučujući i glavni grad Maskat.

Temperatura ovih dana u Dubajiu tokom dana iznose oko 25 stepeni, ujutro oko 15 stepeni i ovo su prosječne vrijednosti za ovo doba godine. Ujedno, ovo je i najrpijatni dio godine kada su temperature u pitanju. 

Narednih dana očekuje se stabilizacija vremena i povratak vedrog vremena.8

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.