GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg pozvao čelnike zapadnog Balkana da se suzdrže od "zapaljive retorike"

Stoltenberg je, također, kazao kako je od 2014. godine šest puta povećan broj članica NATO-a

Stoltenberg: Suzdržat se od bilo kakvih akcija. NATO

FENA

14.2.2024

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu čelnike zapadnog Balkana da se suzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle dodatno povećati tenzije u regiji.

- Moja glavna poruka je da se sve strane suzdrže od zapaljive retorike i bilo kakvih akcija koje mogu dodatno eskalirati tenzije u regiji - poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Dijalog o normalizaciji

Prema njegovim riječima, dijalog o normalizaciji odnosa koji Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom Evropske unije neophodan je kako bi strane napredovale.

- Kada je riječ o Kosovu, put naprijed je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Ohrabrujem Prištinu i Beograd da se angažiraju u dobroj vjeri u tom dijalogu - istaknuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je, također, kazao kako je od 2014. godine šest puta povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a na odbranu te da će evropske članice ukupno gledajući dosegnuti ove godine taj cilj o potrošnji za odbranu.

- Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, što je novi rekord i šesterostruko povećanje od 2014. godine, kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica, prenosi Hina.

Glavni sekretar je istaknuo da će evropske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u odbranu, što je dva posto njihovog BDP-a, ali je dodao da još dio članica, koje troše manje od dva posto, mora početi više izdvajati za odbranu.

Proizvodnja municije

Stoltenberg je rekao da će ministri odbrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje municije i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

Između ostalog, ove sedmice Njemačka je pokrenula izgradnju nove tvornice municije u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200.000 artiljerijskih granata godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.