DRUGI MANDAT

Fon der Lejen će se ponovno kandidirati za predsjednicu Evropske komisije

Nakon što Fon der Lejen izabere CDU, mora dobiti podršku i druge dvije stranke unutar grupacije Evropske pučke stranke

Ursula fon der Lejen. Facebook

H. J. I.

19.2.2024

Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) će danas na sastanku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu objaviti da se planira kandidirati za drugi mandat kao predsjednica Evropske komisije, piše Guardian.

Čelnica najmoćnije institucije u Briselu proteklih se godinu dana nije željela izjasniti o tom pitanju, no čini se da je sada donijela odluku.

No, najava njene kandidature za sljedećih pet godina bit će tek prvi korak u izbornoj bitki, a nagađa se da bi estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas) također mogla biti kandidat za poziciju predsjednice.

Nakon što Fon der Lejen izabere CDU, mora dobiti podršku i druge dvije stranke unutar grupacije Evropske pučke stranke (EPP), grupe desnog centra u Evropskom parlamentu, koja također uključuje vladajuće stranke u Grčkoj, Irskoj, Litvaniji i Švedskoj.

No, sve će najviše ovisiti o izborima za Evropski parlament početkom juna, kada će se po sastavu parlamenta vidjeti ko će imati najviše šansi za mjesto predsjednika Evropske komisije, ali i drugih čelnih pozicija u institucijama Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.