ANKARA

Erdoan: Turska će nastaviti raditi na odobrenju akreditiva Azerbejdžana u Vijeću Evrope

Turski predsjednika Redžep Tajip Erdoan u predsjedničkoj palati u Ankari uz najviše počasti dočekao je azerbejdžanskog kolegu Ilhama Alijeva

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

19.2.2024

Turska će nastaviti raditi na propisnom potvrđivanju akreditiva Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE), izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Podrška kolegi

Erdoan je danas u predsjedničkoj palati u Ankari uz najviše počastio dočekao azerbejdžanskog kolegu Ilhama Alijeva, a nakon bilateralnog susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

- Nastavit ćemo našu podršku i napore za Azerbejdžan sve dok odluka (o neratifikaciji akreditiva Azerbejdžana) ne bude poništena - rekao je Erdogan.

Prošlog mjeseca, PACE je glasala za uskraćivanje potvrde akreditiva azerbejdžanske delegacije u tom tijelu, navodeći da nije ispunila glavne obaveze u okviru svog članstva u Vijeću Evrope.

Erdoan je takođe rekao da se sa završetkom armenske gotovo 30-godišnje okupacije Karabaha otvorio historijski prozor mogućnosti za trajni mir u regionu, dodajući da je "ključno" da se taj prozor ne zatvori.

- Ukupni obim tursko-azerbejdžanske trgovine prošle godine je po prvi put dostigao 7,5 milijardi dolara. Pojačaćemo naše napore da postignemo cilj od 15 milijardi dolara - rekao je Erdoan govoreći o trgovinskim vezama

Istakao važnost Turske

Alijev je, govoreći o odnosima njegove zemlje i Turske, rekao kako je "jedinstvo Turske i Azerbejdžana važan je faktor ne samo za regiju nego i za Euroaziju".

Alijev je naglasio da je Turska garanter mira, stabilnosti i saradnje u regiji, te podsjetio da je Turska uvijek bila uz Azerbajdžan tokom Drugog rata u Karabahu.

- Naše historijsko pitanje, koje nismo mogli riješiti mirnim putem, riješili smo na bojnom polju - rekao je Alijev, naglašavajući da azerbejdžanski narod neće zaboraviti podršku Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.