SKLONIŠTE

U izraelskim napadima ubijen drugi par: Živi mladenci koji su se vjenčali u Deiru al-Balahu

Izraelska vojska ubila je drugi tek vjenčani par iz porodice Abu Nahla u vazdušnom napadu na Rafah

Tek vjenčani par u Gazi još uvijek je živ,. AP

Anadolija

20.2.2024

Tek vjenčani par u Gazi još uvijek je živ, suprotno jučerašnjim izvještajima prema kojima su mladenci, dva dana nakon vjenčanja, poginuli u izraelskom vazdušnom napadu na Rafah, južno od Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

Još sam živ, hvala Bogu

- Vjenčao sam se prošlog petka, još sam živ, hvala Bogu", rekao je mladoženja Mahmud Kzeik (Mahmoud Khzeiq) novinaru Anadolije.

On je pojasnio da se "vijest koja je kružila društvenim mrežama odnosi na drugi tek vjenčani par, iz porodice Abu Nahla u gradu Rafah".

Mahmud je rekao da i dalje živi u šatoru u skloništu te da njegova radost nije potpuna, jer se nada da će rat u Gazi uskoro završiti.

- Nakon završetka rata, moja nevjesta i ja ćemo otići na hodočašće umru (u Saudijsku Arabiju) da tamo provedemo medeni mjesec i da nadoknadimo našu nepotpunu radost - dodao je mladoženja.

Prošlog petka, Mahmud Kzeik je imao malu svadbenu ceremoniju u skloništu za raseljene osobe u gradu Deir al-Balah, centralnom dijelu Pojasa Gaze, kojoj su prisustvovali njegove komšije i prijatelji.

Tada je za Anadoliju rekao da se nada da će situacija u Gazi biti bolja i mirnija kako bi organizovao vjenčanje na boljem mjestu i u velikoj sali.

Napustio grad Gazu 

Ispričao je da je napustio grad Gazu pod izraelskim bombardovanjem i potražio utočište u gradu Deir al-Balah, prisiljen da odgodi vjenčanje koje je bilo zakazano za oktobar.

- Odlučili da napravimo malu svadbenu zabavu u skloništu kako bismo donijeli sreću našim raseljenim komšijama i prijateljima - rekao je Mahmoud.

U ponedjeljak je na društvenim mrežama podjeljena fotografija Mahmuda i njegove supruge s vjenčanja, uz navode da su ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu na Rafah.

Nakon toga, ispostavilo se da je poginuo drugi novopečeni par Abdulah Abu Nahl (Abdullah) i Merjem Deb (Maryam Deeb) koji su se takođe vjenčali u petak.

U napadu u Khirbat al-Adasu, sjeveroistočno od Rafaha ubijeno je još šest Palestinaca, a tri su ranjena.

Od 7.oktobra ubijeno 29.092 Palestinca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7.oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.