HOLANDIJA

Južnoafrička Republika pred ICJ-om: Žrtve izraelskih napada nisu puka statistika

Prkos Izraela doveo do ubijanja desetina hiljada Palestinaca

Međunarodni sud pravde. Anadolija

Anadolija

20.2.2024

U posljednja četiri mjeseca ubijeno je 30.000 Palestinaca. Ovo nije samo statistika, već krv i meso palestinskog naroda, rekao je u utorak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) ambasador Južnoafričke Republike u Holandiji Vusi Madonsela, javlja Anadolija.

Ubijeno oko 30 hiljada Palestinaca

- Taj prkos Izraela već je doveo do ubijanja desetina hiljada Palestinaca, uključujući oko 30.000 ubijenih samo u protekla četiri mjeseca - rekao je Madonsela sudu tokom javnih saslušanja.

Podsjetio je da svijet svjedoči u Gazi od 7. oktobra "napadu koji brzinom i ozbiljnošću bez presedana, krši najosnovnija prava na opstanak stanovništva".

Madonsela je kritikovao međunarodnu zajednicu zbog "nespremnosti da Izrael smatra odgovornim za njegovu politiku i praksu".

Javna saslušanja počela su u ponedjeljak

Javna saslušanja počela su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine UN-a za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Ukupno 52 zemlje, uključujući Tursku, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održaće 30-minutna usmena izlaganja.

Na sjednici u utorak svoje argumente osim Južnoafričke Republike iznijeće i Alžir, Saudijska Arabija, Holandija, Bangladeš i Belgija.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.