NE IGRAJTE SE VATROM

Huti prijete da će odgovoriti na svaki evropski "idiotizam" u Crvenom moru

Svaki idiotizam koji počinite uticaće na vaše brodove i plovidbu u Crvenom moru, upozoreni ste - naglasio je Muhamed Ali Huti

Jemenska grupa Huti. Anadolija

Anadolija

20.2.2024

Jemenska grupa Huti u utorak je zaprijetila da će odgovoriti na svaki pokušaj zaštite izraelskih brodova u Crvenom moru, nakon najave Evropske unije (EU) o pomorskoj misiji za zaštitu brodova u Crvenom moru, javlja Anadolija.

- Mi kažemo Evropljanima, ne igrajte se vatrom, ne morate podržavati SAD (Sjedinjene Američke Države) u zaštiti okupatorskog entiteta - saopćio je Muhamed Ali Huti (Mohammed Ali Al-Houthi), član Vrhovnog političkog savjeta Huta.

On je naglasio:"Svaki idiotizam koji počinite uticaće na vaše brodove i plovidbu u Crvenom moru, upozoreni ste".

Istakao je da će njihovo prisustvo povećati militarizaciju Crvenog mora i uticati na lanac snabdijevanja hranom tržišta evropskih zemalja.

EU je u ponedjeljak pokrenula pomorsku misiju, pod nazivom „Aspides“ kako bi zaštitila komercijalne brodove u Crvenom moru od napada Huta.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.