PRAZNI REZERVOARI

Nedostatak kiše uzrokuje probleme u Italiji

Sjeverna Italija se godinama svrstava među najzagađenija područja u Evropi

Ilustracija. The globe wanderin

FENA

20.2.2024

Pokrivač smoga prekriva Milano, prazni rezervoari peku se na Siciliji, a proizvodnja vina u Pijemontu je u padu jer nedostatak kiše širom Italije pogoršava zagađenje i izaziva suše.

​Automobili koji gutaju gas zabranjeni su u utorak u Milanu i u osam drugih gradova širom Lombardije nakon što je industrijska regija na sjeveru Italije registrovala visok nivo zagađenja česticama opasnim po zdravlje.

Region, dom mnogih intenzivnih stočarskih farmi, također je zabranio uobičajeno prskanje životinjskog otpada na poljima, praksu koja uzrokuje visoko zagađenje nitratima.

Sjeverna Italija se godinama svrstava među najzagađenija područja u Evropi. Dio problema Lombardije je geografski - nalazi se u kotlini između planina, što znači da je slabo provjetrena.

Ali aktivisti za čist zrak kažu da se ovaj nedostatak prečesto koristi kao izgovor od strane vlasti za visok nivo zagađenja zraka. Visoki nivoi čestica registrovani su i u glavnom gradu Rimu. Regije širom Italije pate od suše ili ozbiljnog nedostatka padavina. Nivoi snijega su pali i na Alpima i na Apeninima.

Italijanski ekvivalent snježne vode -- ekvivalentna količina vode pohranjene u snježnom pokrivaču -- pao je za 64 posto ovog mjeseca u odnosu na godinu ranije, prema CIMA istraživačkoj fondaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.