RIO DE ŽANEIRO

Brazil prvi put domaćin ministarskog sastanka zemalja G20

Ministri vanjskih poslova najvećih svjetskih ekonomija u Brazilu će razgovarati o globalnim sukobima, upravljanju svijetom

Brazil. Anadolija

Anadolija

21.2.2024

Brazil je danas prvi put domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja grupe G20 koju čine najveće ekonomske sile današnjice.

Šefovi diplomacija su se okupili u Rio de Žaneiru, a u fokusu dnevnog reda će biti izraelski napadi na Pojas Gaze i rusko-ukrajinski rat.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je podstakao međunarodnu zajednicu da se ujedini u mirovni blok za rješavanje sukoba u Ukrajini i Gazi, preuzeo je u decembru od Indije rotirajuće predsjedavanje grupom G20.

Prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine naglašava važnost ovog diplomatskog događaja u odnosu na globalne tenzije. Lulina uloga kao predsjednika G20 i ministarski sastanak uslijedili su nakon njegovih nedavnih komentara o Izraelu gdje je uporedio ofanzivu Tel Aviva s holokaustom.

Osim toga, Lula je kritikovao trenutno stanje globalne uprave i institucija zbog neuspjeha da spriječe oružane sukobe širom svijeta. Skup bi trebao potaknuti reformu ključnih institucija kao što su Ujedinjene nacije, Svjetska banka, Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony), koji je doputovao u Brazil, pohvalio je domaćina kao ključnog partnera za globalna pitanja mira i sigurnosti. Američki diplomata će se prvi put sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Indiji prošlog marta. U novembru će Rio de Žaneiro biti domaćin i samita lidera zemalja G20.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.