HAG

Kuvajt koristio izraz "okupacijska sila" kako bi izbjegao spominjanje Izraela pred ICJ-om

Okupacijska sila vodi kampanju raseljavanja Palestinaca rušenjem njihovih domova i otimanjem njihove zemlje, naveo je predstavnik Kuvajta

ICJ. Screenshot

Anadolija

22.2.2024

Tokom rasprava na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), gdje se raspravlja o pravnim posljedicama izraelske prakse na okupiranim palestinskim teritorijima, kuvajtski dužnosnici preferirali su definiciju "okupacijske sile" kako bi izbjegli spominjanje imena Izraela.

Govoreći u ime Kuvajta na ročištima, ambasador u Hagu Ali Ahmet Ibrahim Al-Dafiri izjavio je da će Izrael nazivati ​​"okupacijskom silom" u cijelom svom govoru.

Navodeći da su izraelska kršenja u Pojasu Gaze rezultat 57 godina okupacije, Al-Dafiri je ocijenio situaciju u palestinskoj enklavi kao "ilegalni okupacijski sukob koji uključuje okupacijske snage opremljene svim vojnim sredstvima s jedne strane i okupiranu naciju bez odbrambenih sposobnosti s druge strana".

Al-Dafiri je pročitao komentare kuvajtskog emira o situaciji u Palestini: “Zašto se žrtva i dalje prikazuje kao ubica? Zašto su sva ta djeca izgubljena?”, pri čemu nije mogao sakriti suze.

- Okupacijska sila vodi kampanju raseljavanja Palestinaca rušenjem njihovih domova i otimanjem njihove zemlje. Prisilno raseljavanje krši međunarodno pravo. Okupacijska sila obavezna je osigurati da su njezine aktivnosti na okupiranom palestinskom području u skladu sa Ženevskom konvencijom iz 1949. o zaštiti civila u vrijeme rata - podvukao je predstavnik Kuvajta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.