DIPLOMATSKI SASTANAK

Fidan se u Brazilu sastao s kolegama iz Saudijske Arabije, Francuske i Rusije

Tokom sastanka turskog ministra vanjskih poslova Hakana Fidana s kolegama jedna od glavnih tema bila je situacija u Pojasu Gaze

Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

22.2.2024

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, koji boravi u Brazilu, održao je odvojene sastanke s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Francuske i Rusije.

Teme razgovora

Prema informacijama dobivenim iz diplomatskih izvora, Fidan se sastao s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisalom bin Ferhanom u Rio de Žaneiru, gdje boravi na sastanku ministara vanjskih poslova G20.

Na sastanku se razgovaralo o koracima koje bi regionalne zemlje mogle poduzeti za hitan prekid vatre u Gazi i dvodržavno palestinsko-izraelsko rješenje. Tokom sastanka Fidana s francuskim ministrom vanjskih poslova Stefanom Sežurneom (Stephanom Sejourneom) razgovaralo se o regionalnim pitanjima i odnosima Turske i Europske unije (EU).

Naglasivši da je potrebno hitno poduzeti korake kako bi se spriječilo dalje pogoršanje situacije u Gazi, Fidan je istaknuo da je neophodno da međunarodna zajednica djeluje jedinstveno po ovom pitanju.

Ističući da se rat u Ukrajini treba rješavati u okviru teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva ove zemlje, Fidan je ustvrdio da bi bila strateška greška držati proces članstva Turkiye u EU odvojen od ostalih država kandidata.

Osigurati mir i stabilnost

Fidan se također sastao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, kojem je prenio kako se nada diplomatskom rješenju ukrajinskog rata uz učešče svih strana, te da Turska podržava sve inicijative za očuvanje regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Dvojica ministara također su razgovarala i o teškoj humanitarnoj situaciji u Gazi i koracima koji se mogu poduzeti. Turski ministar vanjskih poslova na marginama ministarskog sastanka G20, također se sastao i sa meksičkom koleginicom Alicijom Barcena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.