TRAŽE PREKID VATRE U GAZI

Italijanska policija upotrijebila silu protiv propalestinskih demonstranata

Italijanska policija upotrijebila je silu kako bi rastjerala demonstrante koji su se kretali ka centralnim lokacijama u Pizi i Firenci

Italijanska policija. AP Photo/Gregorio Borgia

Anadolija

23.2.2024

Policija u dva centralna italijanska grada u petak je upotrijebila silu protiv demonstranata, uglavnom studenata, koji su pozivali na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Italijanska policija upotrijebila je silu kako bi rastjerala demonstrante koji su se kretali ka centralnim lokacijama u Pizi i Firenci. Demonstranti u Firenci su htjeli organizovati protest ispred američkog konzulata, ali ih je policija presrela na centralnom trgu, pri čemu je došlo do sukoba i povreda.

Na snimcima koje su objavili italijanski mediji vidi se da je policija počela da udara pendrecima po mladićima koji su krenuli na protest. Italijanska novinska agencija ANSA objavila je snimak na kojem jedan od studenata tvrdi da su neki demonstranti povrijeđeni u predjelu glave. Sukobi su se dogodili u blizini srednje škole u Pizi.

- Bili smo svjedoci scenama šokantnog nasilja kada policija nije čak ni pregovarala sa studentima niti je pokušala razgovarati s njima - napisali su nastavnici u otvorenom pismu objavljenom na društvenim mrežama.

Giuseppe Conte, lider opozicione stranke Pokret pet zvijezda, objavio je na mreži X da je "policija još jednom napala osobe koje protestuju protiv masakra u Gazi". 

- Ovo su zabrinjavajuće slike koje nisu dostojne naše zemlje. Ovo ne može biti odgovor naše države na neslaganje - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.