SAOPĆILE VLASTI

Krenuo od električnih bicikala: U požaru stambene zgrade u Kini poginulo 15 osoba

Od 44 povrijeđene osobe poslane u bolnicu na liječenje

Požar ugašen. Twitter

Z. K.

24.2.2024

Petnaest ljudi je poginulo, a više od 40 povrijeđeno u požaru koji je zahvatio stambenu zgradu u istočnoj Kini, saopćile su lokalne vlasti, javlja BBC.

Snimak na društvenim mrežama prikazuje plamen i oblake crnog dima koji gutaju nekoliko spratova nebodera u gradu Nanjingu.

Zvaničnici smatraju da je požar izbio na prvom spratu zgrade, gdje su bili smješteni električni bicikli, ali konkretan uzrok požara se još istražuje. Zgrada se nalazi u kvartu Yuhuatai u Nanjingu, gradu s više od osam miliona stanovnika koji se nalazi oko 260 km sjeverozapadno od Šangaja.

Ekipe hitne službe prvi put su upozorene na požar u petak u 04.40 sati po lokalnom vremenu (20.40 GMT), rekli su zvaničnici u subotu ujutro.

Dvadeset pet vatrogasnih vozila i 130 vatrogasaca poslano je da se izbore s požarom. Do 06.00 (22.00 GMT) požar je ugašen, a operacija traganja i spašavanja završila je oko 14 sati.

Od 44 povrijeđene osobe poslane u bolnicu na liječenje, jedna je u kritičnom stanju, a druga teško povrijeđena, rekli su zvaničnici.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Nanjinga Ćen Zićang izrazio je saučešće i izvinjenje porodicama žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.