VAŠINGTON

Skandal kakav vojska SAD ne pamti: Ljekaru prijeti 330 godina zatvora, poznati svi detalji užasa

Tridesetosmogodišnji Stokin optužen je da je seksualno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan

Suočava se sa 50 tačaka optužnice. Facebook

H. J. I.

25.2.2024

Vojni ljekar Majkl Stokin suočava se sa 50 tačaka optužnice za nedolično seksualno ponašanje. Brojni američki mediji, koji prate suđenje u Vašingtonu, već su ga prozvali najvećim vojnim krivičnim progonom za seksualno zlostavljanje.

Tridesetosmogodišnji Stokin optužen je da je seksualno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smještenoj unutar Zajedničke baze Luis Mekord u Vašingtonu, jednoj od najvećih vojnih baza u SAD.

Incidenti počeli 2019. godine

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine. Mnogi slučajevi uključivali su dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženi je navodno pokušao da prikrije seksualno zlostavljanje lažno tvrdeći da dodirivanje ima "medicinsku svrhu".

Očekivalo se da će se Stokin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio da odloži izjašnjavanje na prvom saslušanju. Robert Kapovila, advokat optuženog ljekara, pozvao je javnost da se suzdrži od izricanja presude dok se slučaj ne završi.

- Namjeravamo da se borimo protiv svake pojedine optužbe dok porota ne donese presudu. Do tada se iskreno nadamo da je vojska SAD u potpunosti biti spremna da poštuje ustavna prava vojnika Stokina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i van sudnice. Pozivamo sve da zadrže otvoren um, da upamte da se Stokin smatra nevinim i da shvate da ova borba tek počinje - rekao je advokat.

Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo povjerenje. Obojica su ispričala svoja svjedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde.

Neprikladno dodirivanje

Oba muškarca, koji su sada u penziji, opisali su da su posjećivali Stokina zbog fizičkog bola. Kad bi završili sami s ljekarom u sobi, bili su zamoljeni da se skinu, a on bi im zatim pregledao donji dio tijela i genitalno područje, neprikladno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani narednik 1. klase koji je potražio ljekarsku pomoć na temelju preporuke za liječenje artritisa u ramenima, rekao je da je prvo bio "veoma zbunjen" Stokinovim temeljnim pregledom.

- Ja i doktor Stokin ostali smo sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a zatim me zamolio da ustanem, spustim pantalone i podignem ogrtač. Lice dr. Stokina bilo je u nivou mojih prepona i počeo je da mi dira genitalije - rekao je bivši Stokinov pacijent.

Drugi penzionisani vojnik rekao je da ga je Stokin seksualno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobijanja "alternativne procjene".

Obojica su rekli da je to iskustvo na njih ostavilo duboke emocionalne ožiljke.

- Nisam mogao da se natjeram da pričam o tome što mi se dogodilo čak ni sa svojom suprugom. Bilo mi je jako neugodno - rekao je vojnik.

Obojica kažu da nameravaju da svjedoče na vojnom sudu 7. oktobra.

- Emotivno je, to nije nešto na šta sam navikao - rekao je vojnik o predstojećem svedočenju.

Doktor suspendovan

- Mogu se nositi s puno stvari. Mogu se nositi s ljutnjom, mogu se nositi s borbom, ali emocije i takve stvari, to je lično - rekao je.

U septembru su dvije Stokinove žrtve, jedna u penziji, a druga još aktivna u službi, optužile su vojsku i Ministarstvo odbrane za nemar jer nisu spriječili navodno zlostavljanje.

- Činjenica da je dr. Stokin mogao da zlostavlja toliko pacijenata uvjerljiv je dokaz da je vojska bila nemarna u nadziranju doktora - tvrdi Kristin Dan, koja zastupa dvojicu vojnika.

Istraga će ostati otvorena tokom suđenja, a Odjeljenje za kriminalističku istragu vojske SAD sprovest će dalju istragu ako se pojave dodatne žrtve.

U međuvremenu, Stokin je suspendovan i ne može da prima pacijente, ali njegova ljekarska licenca još je aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravlja savezne države Vašington.

Tužioci su rekli da će "nastaviti da procjenjuju "hoće li tražiti istražni zatvor na temelju potencijalne opasnosti da bi Stokin mogao da pobjegne ili počini dalje neprimjereno ponašanje."

Bude li proglašen krivim, Stokin bi se mogao suočiti s kaznom zatvora i nečasnim otpustom. Bude li osuđen prema svim tačkama optužnice, Stokin bi mogao da dobije kaznu zatvora u trajanju od 330 godina, ako bi se kazne služile uzastopno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.