ZVANIČNI PODACI

Švedska ima ogroman problem sa kriminalom: Više pucnjava nego Norveška, Danska i Finska zajedno

U Švedskoj su se 2022. dogodile 62 smrtonosne pucnjave

Prošle godine u septembru zabilježeno je 11 smrtonosnih pucnjava. Platforma X

H. J. I.

25.2.2024

Švedska policija jučer je objavila da je u toj zemlji oko 62.000 osoba povezano s kriminalom, piše Reuters. Smrtonosne pucnjave više su nego se utrostručile u protekloj deceniji u Švedskoj, nordijskoj zemlji s 10 miliona stanovnika. Trenutno je stopa smrtonosnih pucnjava u Švedskoj na mnogo višim nivoima nego u susjednim zemljama.

62 smrtonosne pucnjave

- Identifikovali smo 14.000 aktivnih u kriminalnim mrežama - rekla je povjerenica nacionalne policije Petra Lund na konferenciji za medije. 

- Čak 48.000 osoba je povezano sa kriminalnim miljeom, a prošle godine je u Švedskoj bilo devet puta više smrtonosnih pucnjava nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

U Švedskoj su se 2022. dogodile 62 smrtonosne pucnjave -  rekao je švedski ministar pravosuđa Gunar Štromer na istoj konferenciji za medije.

Prošle godine u septembru zabilježeno je 11 smrtonosnih pucnjava, što znači da je to bio najsmrtonosniji mjesec u Švedskoj od 2019, piše Reuters.

Opasnost po cijeli sistem

- U 2023, iako je broj smrtonosnih pucnjava malo pao, preliminarne brojke pokazuju da je Švedska imala devet puta više smrtonosnih pucnjava nego Norveška, Danska i Finska zajedno. Lani je broj napada eksplozivom bio najveći u historiji - kazao je ministar.

- Govorimo o kriminalu opasnom po cijeli sistem. Ti kriminalci ućutkavaju svjedoke, prijete socijalnim radnicima, infiltriraju se u vlast i političke stranke, trguju drogom, varaju starije osobe i naše sisteme socijalne zaštite - rekao je Štromer o kriminalnim mrežama u Švedskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.