VIDEO PORUKA

Erdoan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

Erdoan je rekao da su muslimanske nacije dužne "spriječiti da laži prikriju istinu"

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

FENA

25.2.2024

Podizanje svijesti o varvarstvima počinjenim nad ljudima u Gazi i sprječavanje izraelskih dezinformacija, među najvažnijim su dužnostima Turske, izjavio je u subotu turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

U video poruci na vanrednoj sjednici Islamske konferencije ministara informacija, događaju u Istanbulu u kojem su učestvovale zemlje članice OIC-a i zemlje posmatrači, Erdoan je rekao da Izrael koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da prikrije svoj "rat i zločine protiv čovječnosti", uključujući propagandu i iskrivljavanje činjenica.

Propagandna mašina

Izrael također koristi svoj utjecaj na globalne medijske organizacije, dok istovremeno ubrzava svoje napore na dezinformacijama, kazao je turski predsjednik.

Napominjući da su zapadni mediji svojim pristranim izvještavanjem doprinijeli izraelskoj "propagandnoj mašini", Erdoan je rekao da su muslimanske nacije dužne "spriječiti da laži prikriju istinu".

- Izraelska administracija, podržana bezuslovnom podrškom zapadnih sila, brutalno masakrira stanovnike Gaze koje je stisnula na malom dijelu zemlje - naglasio je, dodajući da žene, djeca i starci čine ogromnu većinu smrtnih slučajeva u izraelskim napadima na palestinsku enklavu.

Ističući da su izraelske snage ciljale i novinare, rekao je da je "broj medijskih radnika koji je Izrael ubio da bi utišao glas slobodne štampe više od 100".

Ubijeno skoro 30.000 Palestinaca

U napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti ubijeno je najmanje 29.606 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 69.737 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.