VRLO JASNA PORUKA

Evropski čelnici se sastaju u Parizu kako bi poslali snažnu poruku Putinu

Oni će također poručiti da se suprotstavljaju narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu, koji ulazi u treću godinu

Šolc i Makron. AP

N. H.

25.2.2024

Evropski čelnici će se okupiti u ponedjeljak u Parizu, kako bi poslali poruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine. 

Oni će također poručiti da se suprotstavljaju narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu, koji ulazi u treću godinu. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je svoje evropske kolege u elizejsku palaču na sastanak, koji je najavljen u kratkom roku zbog eskalacije ruske agresije u posljednjim sedmicama. 

- Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini. Naš cilj je srušiti tu ideju da će na neki način pobijediti, u šta on vjeruje - rekao je predsjednički savjetnik novinarima na brifingu.

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske Ukrajina je doživjela poraz na istočnim ratištima, a generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika. 

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron (David Cameron), španski premijer Pedro Sančez (Sanchez), nizozemski premijer Mark Rute, kao i čelnici skandinavskih i baltičkih zemalja, trebali bi sudjelovati na konferenciji.

Sjedinjene Američke Države predstavljat će pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Džim Obrajan (Jim O'Brien), a Kanadu ministar obrane Bil Bler (Bill Blair).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.