GENERALNI SEKRETAR UN-A

Gutereš: Nad čovječanstvom se ponovo nadvila nuklearna sjenka

Norme i standardi protiv širenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oružja su narušeni, poručio je

Antonio Gutereš. Platforma X

H. J. I.

27.2.2024

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se nad čovječanstvom ponovo nadvila nuklearna sjenka, dodavši da je rizik od nuklearnog sukoba veći nego u bilo kom trenutku tokom Hladnog rata.

Potpuna blokada

- Geopolitičke podjele, bezobzirna trka u naoružanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju užasnih novih tehnologija, uključujući vještačku inteligenciju i autonomne oružane sisteme. Vratila se nuklearna sjenka koja se tokom prošlog vijeka nadvijala nad čovječanstvom - rekao je Gutereš na konferenciji o razoružavanju.

On je dodao da pojedini državnici "redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao", što je, prema njegovim riječima, nečuvena prijetnja koju svijet mora jasno i snažno da osudi.

Spor tempo razoružavanja

- Norme i standardi protiv širenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oružja su narušeni. U stvari, frustracija većine država sporim tempom razoružanja dovela je do pregovora o Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja - rekao je prvi čovjek Ujedinjenih nacija.

On je ponovio poziv za ubrzanjem sprovođenja svih obaveza nuklearnog razoružanja, uključujući i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i dodao da treba poštovati Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

- Svijet više ne smije da bude talac ovih naprava smrti - poručio je Gutereš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.