EPIDEMIJA

Peru proglasio vanredno zdravstveno stanje zbog širenja denga groznice

Uglavnom se prenosi ujedom zaraženih komaraca

Vanredno stanje u Peruu zbog denga epidemije. Peru Reports

FENA

27.2.2024

Peru je proglasio vanredno zdravstveno stanje u većem dijelu zemlje nakon što su toplinski val i jake kiše dovele do porasta slučajeva denga groznice.

Najmanje 32 osobe umrle su od te bolesti do sada ove godine, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravlja Cezar Vaskez (Cesar Vasquez). U prvih osam sedmica godine zabilježeno je 31.300 slučajeva.

- Ovo je ozbiljan problem. I to izmiče kontroli - rekao je Vaskez prošle sedmice.

Vaskez je kazao da su tipični odgovor Perua na bolest "pretekli" faktori kao što je klima. Vremenski fenomen El Nino uzrokovao je visoke temperature i obilne padavine.

- Vrijeme je stvorilo savršeno tlo za razmnožavanje komaraca da se brže razmnožavaju i postanu češći prenosioci bolesti - dodao je.

Vanredno zdravstveno stanje proglašeno je u 20 od 25 peruanskih regija. Najviše slučajeva do sada je bilo na sjeveru zemlje.

Ovaj potez će vladi omogućiti brži transfer sredstava u pogođene regije i lakše raspoređivanje ljekara i medicinskih sestara. Denga uzrokuje simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u tijelu. Uglavnom se prenosi ujedom zaraženih komaraca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.