NJUJORK

Više od 50 uhapšenih na protestu protiv Bajdena: Tražili prekid vatre u Gazi

Bajden je nenajavljeno posjetio susjednu slastičarnicu, gdje je rekao novinarima da se nada da će prekid vatre u Gazi biti postignut do 4. marta

Protesti u Njujorku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Anadolija

27.2.2024

Oko 50 demonstranata uhapšeno je u ponedjeljak u Njujorku dok su pozivali američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da prestane podržavati izraelsku vladu i njene vojne operacije u Gazi.

Okupivši se unutar Rokefeler Centra u Menhetenu u pokušaju da ometu snimanje Bajdenovog intervjua u emisiji "Late Night with Seth Meyers" na NBC-u, demonstranti su uzvikivali "Bajdene, Bajdene, ne možeš se sakriti, ti finansiraš genocid" i "Prekinite opsadu Gaze odmah".

Okupljeni demonstranti su razvili transparente s natpisima "Oslobodite Palestinu", "Židovi Bajdenu: Prestanite naoružavati genocid" i "Cijeli svijet gleda".

Bajden je nenajavljeno posjetio susjednu slastičarnicu, gdje je rekao novinarima da se nada da će prekid vatre u Pojasu Gaze biti postignut do 4. marta.

- Nadam se do kraja vikenda… Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi je rekao da smo blizu. Blizu smo. Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre - rekao je Bajden.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog upada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, usmrtivši najmanje 29.782 ljudi i uzrokujući masovno razaranje i nestašice osnovnih potrepština.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.