POJAS GAZE

Egipat i UAE zračnim putem dostavili humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi

Desetine tona humanitarne pomoći dostavljene su na sjever Gaze, objavila je egipatska vojska

Humanitarna pomoć Palestincima. Anadolija

Anadolija

29.2.2024

Egipatski i avioni Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zračnim putem dostavili su humanitarnu pomoć Palestincima u sjevernom Pojasu Gaze, objavila je egipatska vojska u četvrtak, javlja Anadolija.

Portparol vojske Gharib Abdel-Hafez rekao je da su desetine tona humanitarne pomoći i zaliha humanitarne pomoći dostavljene "kako bi se ublažila teška humanitarna kriza" u sjevernoj Gazi.

On je rekao da humanitarna pomoć uključuje hranu, lijekove i druge osnovne potrepštine.

Jordan je rano u četvrtak objavio da je izveo dvije operacije isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, u saradnji s Omanom i Bahreinom.

Slične operacije izveli su Egipat, Jordan, UAE, Katar i Francuska ranije ove sedmice.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.