NUKLEARNO ORUŽJE

Škotska zahtijeva gašenje pomorskih baza Kraljevske mornarice

U slučaju sticanja nezavisnosti Škotske, glavno pitanje za London neće biti samo gdje smjestiti četiri Vanguard podmornice s raketama Trident

Nukelarne podmornice su glavna sredstva nuklearnog odvraćanja Velike Britanije. Kraljevska mornarica

D. Dž.

6.3.2024

Škotska vlada već dugi niz godina postavlja pitanje nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije, a prije nekoliko dana Škotska je predstavila još jedan dio plana za ustavne promjene pod nazivom "Mjesto nezavisne Škotske u svijetu". Taj plan između ostalih segmenata, uvelike se odnosi na pitanja odbrane i uz to, a posebno na nuklearno oružje.

Problem je u tome što se glavna baza za britanske nuklearne podmornice klase “Vanguard” s interkontinentalnim raketama Trident nalazi u Škotskoj u pomorskoj bazi u Faslaneu, jednoj od tri operativne baze u mornarici. 

Štaviše, pored ove baze nalazi se skladište nuklearnih bojevih glava, baza Coulport. U programu škotske vlade piše da kompletno nuklearno oružje treba ukloniti iz zemlje nakon njenog povlačenja iz Velike Britanije. Istovremeno, što je brže moguće, bez prelaznog roka.

"Nuklearno oružje mora biti uklonjeno iz Škotske na najsigurniji i najbrži način nakon sticanja nezavisnosti", navodi se u dokumentu.

U slučaju sticanja nezavisnosti Škotske, glavno pitanje za London neće biti samo gdje smjestiti četiri Vanguard podmornice s interkontinentalnim raketama Trident. Ne samo gdje ih servisirati i popraviti, već i gdje držati nuklearne bojeve glave. Dakle, ako Škotska postane nezavisna, onda će London imati hitnu potrebu za stvaranjem nove baze s mogućnošću skladištenja nuklearnog oružja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.