NOVA HAPŠENJA

Izrael uhapsio još 40 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Među pritvorenicima su četiri žene, uključujući jednu novinarku

Izraelske vojne racije. Anadolija

Anadolija

7.3.2024

Najmanje 40 Palestinaca privedeno je u četvrtak u novim izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su grupe za pitanja zatvorenika, javlja Anadolu.

- Među pritvorenicima su četiri žene, uključujući jednu novinarku - navodi se u zajedničkom saopćenju Komisije za pitanja pritvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika.

Većina hapšenja dogodila se u gradovima Ramallah, Tulkarm, Nablus, Jenin i Qalqilya.

Uz nova hapšenja prema palestinskim podacima izraelske snage su na okupiranoj teritoriji od 7. oktobra 2023. godine uhapsile 7.490 Palestinaca.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 420 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 4.600 povrijeđeno u izraelskoj vatri, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra ubijeno 30.800 Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.