PLAN BAJDENA

Pentagon: Za izgradnju luke u Gazi trebati dva mjeseca

Djeca u Gazi jedva čekaju jesti, rekao je Li

Gaza. Društvene mreže

Z. K.

9.3.2024

Realizacija plana američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) da izgradi plutajuću američku vojnu luku kako bi se ubrzala pomoć Gazi mogla bi potrajati do 60 dana i uključivati više od 1.000 američkih vojnika, objavio je danas Pentagon.

Pentagon je ponudio vremenski okvir dan nakon što je Bajden najavio inicijativu u govoru o stanju nacije, dok nastoji umanjiti bijes u Demokratskoj stranci zbog svoje čvrste podrške izraelskoj ofenzivi u Gazi od 7. oktobra.

UN je upozorio da je raširena glad u Pojasu Gaze, gdje žive 2,3 miliona ljudi, "gotovo neizbježna" bez hitnog djelovanja. Također je dodao da je jednom kada se proglasi glad prekasno da se pomogne velikom broju ljudi.

- Djeca u Gazi jedva čekaju jesti. Već umiru od pothranjenosti i spašavanje njihovih života pitanje je nekoliko sati ili dana - ne sedmica - rekao je Džejson Li (Jason Lee) iz organizacije Save the Children.

Neki američki zakonodavci i humanitarne organizacije rekli su da sistem plutajućeg pristaništa prikriva veći problem: neuspjeh da natjera izraelsku vladu da dopusti ulazak više pomoći u Gazu kopnom, što je najbrža i najučinkovitija opcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.