ŠVICARSKA

Kriminalci sa Balkana prevarili arhitektu u Cirihu i ukrali milione franaka

Sedam osoba je uhapšeno prošle sedmice na Balkanu, a optuženi su za prevaru i pranje novca

Švicarska policija. AP Photo/Markus Schreiber

N. H.

9.3.2024

Penzionisani švicarski arhitekta Manfred K. (79) i njegov partner postali su žrtve prevaranata sa Balkana nakon što su uložili dva miliona franaka u platforme za trgovanje kriptovalutama, ali je dio tog novca nestao.

Navodno, prema pisanju švicarskih medija, za ovo krivično djelo sumnjiči se sedam osoba, a na čelu ove kriminalne grupe bio Ardit T. 

Kako mediji navode, njih sedam je uhapšeno prošle sedmice na Balkanu, a najvjerovatnije se radi o kriminalcima sa Kosova. Oni su već optuženi za prevaru i pranje novca.

Pored Ardita T., u grupi je bila i njegova žena kao i ostali članovi porodice.

Kako prenose mediji, sve je počelo još 2021. godine. Tada je glavnoosumnjičeni otvorio fiktivnu firmu, koja je navodno imala sjedište u Cirihu. 

Direktor te fiktivne firme bio je navodni Ueli Šmit. Ardit T. je kontaktirao Manfreda K. u ime Šmita i ponudio mu pomoć u trgovanju kriptovalutama. Inače, Manfred K. je i ranije trgovao preko sličnih platformi i imao je oko 700.000 eura u kriptovalutama.

Mediji prenose da se ne zna kako su prevaranti saznali za ove aktivnosti, ali da je šteta u milionima eura.

Ardit T. je obećao arhitekti da se investirani novac može povući. Sve što je Manfred K. navodno trebao da uradi jeste da plati transfer novca.

Međutim, ova prevara je trajala više od dvije godine i Manfred K. i njegov partner su tek januara, 2023. godine shvatili da su prevareni. Do tada, oni su ovoj kriminalnoj grupi dali već oko 940.000 eura.

Ovaj novac Ardit T. je navodno koristio za provod, predstavljajući se kao uspješan biznismen. Navodno je ušao i u industriju keteringa, a slikao se i sa poznatim ličnostima. Posjedovao je nekoliko luksuznih automobila, a kod njega je pronađeno i naoružanje i municija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.