UOČI RAMAZANA

Izrael rasporedio dodatne policijske snage oko Al-Akse

Raspoređivanje dodatnih snaga dolazi u trenutku kada se hiljade Palestinaca pripremaju za obavljanje teravih-namaza

Al-Aksa. Anadolija

FENA

10.3.2024

Izraelska policija rasporedila je u nedjelju dodatne snage oko kompleksa džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Raspoređivanje dodatnih snaga dolazi u trenutku kada se hiljade Palestinaca pripremaju za obavljanje teravih-namaza, posebne noćne molitve tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji nastupa večeras.

Izraelski Channel 12 javlja da je do raspoređivanja policije došlo u jeku zabrinutosti da će u Istočnom Al-Qudsu i na okupiranoj Zapadnoj obali tokom ramazana doći do sigurnosne krize, prenosi Anadolija.

Stanovnici Al-Qudsa primili su na svojim telefonima tekstualne poruke s upozorenjem da se ne upuštaju u bilo kakve nemire, navodi emiter.

Dodaje se da su distribuirani leci u istočnim kvartovima Istočnog Al-Qudsa, u kojima se upozoravaju stanovnici na "nemire" tokom ramazana.

Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju "Brdo hrama", tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom.

Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Al-Quds (Jerusalem), gdje se nalazi i Al-Aksa, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Tenzije rastu širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 420 Palestinaca je od tada ubijeno na Zapadnoj obali, a više od 4.600 povrijeđeno u izraelskoj vatri, prema Ministarstvu zdravlja.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u privremenu presudu u januaru naložio Tel Avivu da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, gdje je ubijeno više od 31.000 Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.