SAOPĆENJE

Iz Udruženja "Prijatelji životinja" apeluju: Poštujte zakon o zaštiti životinja

Ubijanje životinja je krivično djelo shodno odredbama člana 318. KZFBiH, čime je propisana čak kazna zatvora i do šest mjeseci

U Konjicu masovno truju pse. Facebook

E. Ć.

11.3.2024

Iz Udruženja "Prijatelji životinja" su se oglasili nakon što su jučer zaprimili prijavu o masovnom trovanju pasa u Konjicu.

- Naime, u vremenskom period oko 11:30h svjedoci su zatekli sedam otrovanih pasa, od kojih je nekolilko podleglo, dok se ostalima bore za život. U ostatku dana, gradom se nalazi još otrovanih pasa.

Pozvana je policija na lice mjesta, uzete su izjave svjedoka sa kojima smo u kontaktu, izjave nadležnih veterinara koji su se psima borili za život, te slijedom istog naše Udruženje će da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u ovoj pravnoj stvari.

Također istog dana, od strane lovačke organizacije Tuzla organiziran je masovni odstrijel štetočina u ovom Kantonu, no na društvenim mrežama možete vidjeti objave kojima se navodi da će biti nagrađeni oni lovci koji donesu što veći broj repova pasa i mačaka. Na društvenim,mrežama također se navodi, da ova lica pse tjeraju i dovode u zone lovišta, kako bi iste odstranili.

Apelujemo i pozivamo nadležne da zaustave ove kriminalne radnje. Prvenstveno pucanje lovaca u naseljenim mjestima i 300 metara od naselja je strogo zabranjeno, iako je učestalo, a nerijetko viđamo i upucane pse po selima. Nadalje, direktno su ugroženi životi ljudi i djece raznošenjem otrova gradskim ulicama. 

Ubijanje životinja je krivično djelo shodno odredbama člana 318. KZFBiH, čime je propisana čak kazna zatvora i do šest mjeseci.

Napominjemo da postoji niz zakonskih regulativa kojima se štite životinje, te pozivamo sve građane da sve nezakonite radnje i aktivnosti prijave nadležnim insttucijama i to MUP-u. tužilaštvu kao I veterinarskim inspektoratima - poručili su iz Udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.