IZBORI

Maduro ponovo kandidat vladajuće stranke za predsjednika Venecuele

On uživa podršku političkog sistema pokroviteljstva, vojske, kao i Kube, Rusije i Kine

Nikolas Maduro. AP

FENA

12.3.2024

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) odabran je da nastoji osvojiti treći, uzastopni mandat na izborima 28. jula, izjavio je visoki zvaničnik vladajuće stranke.

Na glasanju stranke PSUV zaključeno je da će Maduro biti njen predsjednički kandidat, rekao je Diosdado Kabelo (Cabello), koji se smatra brojem dva u vladajućem pokretu koji je osnovao pokojni Hugo Čavez (Chavez) i koji je na vlasti već 25 godina.

Maduro (61) sam nije dao nikakvu najavu, ali se uveliko očekivalo da će tražiti ponovni izbor na glasanju na kojem je njegovom glavnom opozicionom protivniku zabranjeno da se kandiduje.

- Nastavit ćemo putovati širom naše zemlje u izgradnji sve većeg broja snaga i organizacije građana kako bismo ostvarili izbornu pobjedu ove godine - rekao je Maduro u svom sedmičnom televizijskom programu nakon Kabelove objave na X, koju nije spominjao.

Zvanična objava PSUV-a je zakazana za 15. mart, ali se čini da je to sada samo formalnost. Madurov ponovni izbor na šestogodišnji mandat 2018. godine - koji se smatra prevarom - nisu priznale Sjedinjene Države i desetine drugih zemalja i naišao je na niz sankcija. Mnoge zemlje su umjesto toga priznale njegovog rivala Huana Guaida (Juana) kao privremenog predsjednika.

Četiri godine kasnije Maduro (61) je i dalje čvrsto na čelu zemlje bogate naftom nakon što se raspala vlada u sjeni njegovog rivala, a rat u Ukrajini ugušio zalihe energije i promijenio globalne prioritete. On uživa podršku političkog sistema pokroviteljstva, vojske, kao i Kube, Rusije i Kine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.