HAKERI

Francuska: Državne institucije na meti sajber napada

List "Le Figaro" je putem Telegrama objavio da je hakerska grupa pod nazivom "Anonimni Sudan" preuzela odgovornost za napade

Bez informacija ko stoji iza sajber napada. ITSEC

Anadolija

12.3.2024

Ured francuskog premijera saopćio je da su mnoge državne institucije, uključujući ministarstva, bile izložene sajber napadima "neviđenog intenziteta".

U saopćenju iz Kabineta premijera istaknuto je da su neke državne institucije na meti sajber napada od 10. marta. Navedeno je da su napadi izvedeni "korištenjem sličnih tehničkih alata" bili "neviđenog intenziteta".

Saopćeno je da su aktivirane protumjere za neutralizaciju napada te da su sanirani mnogi lokaliteti.

Istakli su i da su timovi povezani s Međuresornom direkcijom za digitalne tehnologije (DINUM) i Nacionalnim institutom za sigurnost informacionih sistema (ANSSI) mobilisani za rad na filtriranju dok se napadi u potpunosti neutrališu.

Navedeno je da su među institucijama pogođenim napadima Ministarstvo privrede, Ministarstvo kulture, Ministarstvo ekološke tranzicije, Kabinet premijera i Generalni direktorat civilnog zrakoplovstva.

Nisu dali informacije o tome ko je izvršio napade.

Međutim, list "Le Figaro" je putem Telegrama objavio da je hakerska grupa pod nazivom "Anonimni Sudan" preuzela odgovornost za napade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.