STRATEŠKI PRIORITET

Bugarska nastavlja s pripremama za prelazak na euro 2025. godine

Ne mogu reći ništa određeno o datumu, mislim da je važno da će Bugarska biti u eurozoni 2025. godine i to je realan cilj - kazala je Georgieva

Prelazak na euro. Fena

Anadolija

12.3.2024

Dok Bugarska nastavlja sa pripremama za prelazak na euro 2025. godine, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva smatra da je ovaj datum "realističan", javlja Anadolija.

- Ne mogu reći ništa određeno o datumu, mislim da je važno da će Bugarska biti u eurozoni 2025. godine i to je realan cilj - kazala je Georgieva bugarskim medijima.

Navodeći da zna da je prelazak na euro "suštinski i strateški prioritet" za zemlju, Georgieva je kazala da se na ovaj način može povećati konkurentnost bugarske privrede, smanjiti transakcioni troškovi u trgovini i finansijama, povećati privlačnosti Bugarske za neke sektore privrede i učiniti tokove investicija u zemlju atraktivnijim.

Ističući da Bugarska daje sve od sebe da pređe u eurozonu, Georgieva je rekla: "Mislim da postoje dobri uslovi da zemlja ispuni ove pokazatelje do kraja godine. To znači da može biti u eurozoni negdje sljedeće godine".

Predsjednica MMF-a izjavila je da očekuje da će ekonomski rast Bugarske ove godine biti oko 2,7 posto, a da će inflacija do kraja godine pasti ispod četiri posto.

Prema bugarskom nacionalnom institutu za statistiku, godišnja inflacija u zemlji u 2023. godini iznosila je 9,5 posto, a inflacija u januaru 2024. godine 3,8 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.