MASOVNA HAPŠENJA

Alarmantno upozorenje evropskih špijuna: Sve više prijetnji od terorističkih napada

Evropske protuterorističke službe strahuju da Iran koristi pojačan priljev migranata da prošverca svoje teroriste preko granice

Novi teror prijeti Evropi. Platforma X

D. R.

13.3.2024

Evropske protuterorističke jedinice i kontraobavještajna služba uspješno su presrele najmanje četiri planirana teroristička napada iza kojih su, navodno, stajali nedavno pristigli migranti, ekskluzivno javlja "The Wall Street Journal".

Štaviše, nadležne službe tvrde da prijetnja od terorističkog napada nije samo na najvišoj tački od 2015. godine nego ovog puta pristiže i iz novih izvora, koje je osjetno teže predvidjeti i presresti. Za razliku od vala napada koji su Stari kontinent zavili u crno prije nešto manje od deset godina, kada je najveća ugroza dolazila od tzv. Islamske države, ovoga puta prijetnja dolazi od novopridošlih i slabo organiziranih, ali dobro naoružanih migranata.

Teroristi prelaze granice?

Evropske protuterorističke službe strahuju da Iran koristi pojačan priljev migranata da prošverca svoje teroriste preko granice.

Podsjetimo, većina počinitelja terorističkog napada na Pariz u novembar 2015. do Evrope je iz Sirije i Iraka došla u migrantskom valu te godine. Samo 2023. godine, za azil u EU apliciralo je više od milion migranata, što je najveći postotak od 2015. godine.

Manje i slabo organizirane grupacije za koje evropske službe imaju razloga vjerovati da djeluju kao podružnice Hamasa ili Hezbollaha (a time i Irana), osim što online aktivizmom potiču Evropljane na proteste protiv rata u Gazi, čime šire antisemitizam pod krinkom anticionizma, planiraju seriju terorističkih napada ne samo na židovske zajednice širom EU nego i na mjesta okupljanja velikog broja ljudi u evropskim prijestolnicama.

Pripremali terorističke napade

U sklopu istrage finalizirane u decembru 2023. austrijska i bošnjačka policija presrele su dvije zasebne grupacije afganistanskih i sirijskih izbjeglica, koji su se na dug i neizvjestan put zaputili s kalašnjikovima, automatskim puškama i pištoljima. Na njihovim su mobitelima kasnije pronađene i fotografije potencijalnih meta; izraelskih Židova s evropskim adresama.

Istog mjeseca je njemačka federalna policija presrela grupu tadžikistanskih osumnjičenika koji su, navodno, na sam Božić pripremali koordinirane terorističke napade na dupkom pune katedrale u Kölnu i Beču.

Samo nekoliko dana kasnije, Italija je uhapsila tri Palestinca, člana zloglasne skupine Brigada mučenika al-Aqse, koji su također planirali napad na evropske prijestolnice.

Htjeli likvidirati čelnike

Njemačka policija krajem 2023. je, zahvaljujući racijama širom zemlje, uspjela locirati članove i simpatizere Hamasa koji su planirali napad na obližnje židovske zajednice, a u toj je operaciji bilo uhapšeno najmanje četvero osumnjičenika. Federalni tužitelji istragom su utvrdili da su njemački borci Hamasa zakopali oružje pod zemljom prije nekoliko godina, ali tačna lokacija njihovog bunkera s podzemnom zalihom još nije pronađena.

Nešto ranije te godine uspješno je spriječen pokušaj bombaškog napada na sinagogu u gradu Bochumu iza kojeg je, navodno, direktno stajala iranska vlada.

Švedska je 2021. uhapsila iranske agente pristigle migrantskim valom 2015. sa zadatkom likvidacije prominentnih čelnika židovske zajednice. Pretvarajući se da su izbjeglice iz Afganistana, dvojac je 2015. aplicirao za azil u Švedskoj, koji im je bio odobren samo dvije godine kasnije. Protuterorističke jedinice imaju osnove sumnjati na to da iza dotičnog para stoji Islamska revolucionarna garda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.