PROTJERATI CIVILE

Bivši premijer Izraela: Moramo zauzeti Rafu da bi Hamas otišao

Sudbina Palestinaca u Rafi izaziva veliku brigu izraelskih saveznika

Bombardiranje Rafe. Atia Mohammed/Flash90

N. Aj.

14.3.2024

Bivši izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) ponovio je u izjavi za CNN da je vojna operacija njegove zemlje u Rafi neophodna za eliminaciju palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Obnovit će se

- Skoro svaki Izraelac shvata da mi moramo zauzeti Rafu ako želimo da Hamas ode. Ako ih ne uništimo u potpunosti, oni će se u potpunosti obnoviti - rekao je Benet.

On smatra da se gotovo milion civila koji su se sklonili od sukoba u drugim djelovima Pojasa Gaze u taj najjužniji grad u maloj enklavi može premjestiti u područje sjeverno od Kan Junisa.

- Vidite, to nije hotel s pet zvjezdica. Nije tamo prijatno. Ništa ovdje nije ono što smo mi željeli da radimo - rekao je Benet.

Na pitanje novinara da li Bijela kuća pokušava da smijeni premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) bivši predsjednik izraelske vlade je odgovorio da je to demokratska zemlja i da nije tajna da se održavaju veliki protesti zbog političke situacije.

- Ali u isto vrijeme velika većina Izraelaca podržava cilj da se uništi Hamas, jer mi zaista nemamo nijedan drugi izbor - rekao je Benet.

"Humanitarna ostrva"

On je na platformi X objavio da nastavlja da daje intervjue stranim medijima pošto je u srijedu govorio za "Fox News".

Izraelska vojska je u srijedu pred očekivanu ofanzivu na Rafu rekla da planira da veliki dio od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca u Rafi usmjeri ka "humanitarnim ostrvima" u centralnom dijelu zemlje, prenio je AP.

Sudbina Palestinaca u Rafi izaziva veliku brigu izraelskih saveznika. Humanitarne organizacije upozoravaju da će ofanziva u Rafi biti katastrofa.

Izrael tvrdi da je potrebna bi se postigao cilj eliminacije Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.