BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Pakleni plan Donalda Trampa: Tokom mandata navodno pokrenuo tajnu operaciju CIA-e protiv Kine

Tramp je, kako tvrde američki zvaničnici, za cilj imao da javno mnijenje u Kini okrene protiv njene vlade

Donald Tramp. AP

E. Ć.

14.3.2024

Američki zvaničnici su za Reuters otkrili da je bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), dvije godine nakon što je krenuo predsjednički mandat, ovlastio CIA-u da pokrene tajnu kampanju na kineskim društvenim medijima. 

Tramp je, kako tvrde američki zvaničnici, za cilj imao da javno mnijenje u Kini okrene protiv njene vlade, prenosi Reuters.

Tri bivša zvaničnika izjavila su novinarima Reutersa da je CIA stvorila mali tim operativaca koji su koristili lažne identitete na internetu da šire negativne narative o vladi Si Đinpinga (Xi Jinping), te da su odavali obavještajne podatke protiv kineske vlade inostranim medijima. Ova aktivnost je navodno započela 2019. godine.

"Htjeli da jure duhove"

Tokom protekle decenije je Kina ubrzano proširila svoj globalni otisak, sklapajući vojne paktove, trgovinske sporazume i poslovna partnerstva sa zemljama u razvoju, prenosi Reuters.

Tim CIA-e promovirao je navodno tvrdnje da članovi vladajuće Komunističke partije kriju nezakonito stečeni novac u inostranstvu i proglasio kinesku inicijativu "Pojas i put", koja obezbjeđuje finansiranje infrastrukturnih projekata u svijetu u razvoju, “korumpiranom i rasipničkom”.

Iako su američki zvaničnici odbili iznijeti konkretne detalje o ovim operacijama, rekli su da su narativi protiv vlade zasnovani na činjenicama uprkos tome što su ih obavještajni operativci tajno objavili pod lažnim identitetom. 

Naveli su da su napori unutar Kine imali za cilj raspirivanje paranoje među tamošnjim najvišim liderima, prisiljavajući njenu vladu da troši resurse na odgovor na to u strogo kontroliranom internetu u zemlji.

- Htjeli smo da jure duhove - izjavio je jedan od ovih bivših zvaničnika.

Portparolka CIA-e Čelzi Robinson (Chelsea) nije željela komentarisati postojanje programa uticaja, kao njegove navodne ciljeve.

Vratio se hladni rat

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da vijesti o inicijativi CIA-e pokazuju da američka vlada koristi “prostor javnog mnijenja i medijske platforme kao oružje za širenje lažnih informacija i manipuliranje međunarodnim javnim mnijenjem“.

Kako navodi Reuters, operacija CIA-e nastala je kao odgovor na godine agresivnih tajnih napora Kine u cilju povećanja njenog globalnog uticaja, rekli su izvori. Tokom svog predsjedništva, Tramp je zagovarao oštriji odgovor Kini nego njegovi prethodnici. Kampanja CIA-e signalizirala je povratak metodama koje su obilježile borbu Washingtona s bivšim Sovjetskim Savezom.

Tim Vejner (Weiner), autor knjige o historiji političkog ratovanja, poručio je da se hladni vrat vratio.

Reuters nije mogao utvrditi uticaj tajnih operacija niti da li je administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) održavala program CIA-e. 

Kejt Vaters (Kate Waters), portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bajdenove administracije, odbila je komentirati postojanje programa ili da li je i dalje aktivan. Dvojica stručnjaka za obavještajnu službu rekla su za Reuters da kada Bijela kuća daje ovlaštenje CIA-i za tajne akcije koja često ostaju na snazi u svim administracijama.

Tramp, sada republikanski predsjednički kandidat, sugerirao je da će zauzeti još oštriji pristup prema Kini ako bude ponovo izabran za predsjednika u novembru. Portparoli Trampa i njegovi bivši savjetnici za nacionalnu sigurnost, Džon Bolton (John) i Robert Obrajan (O'Brien), koji su služili u godini kada je potpisan nalog za tajnu akciju, odbili su komentirati.

Operacija protiv Pekinga dolazi sa značajnim rizikom od eskalacije tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na moć kineske ekonomije i njenu sposobnost da uzvrati kroz trgovinu, rekao je Paul Her, bivši viši analitičar CIA-e za istočnu Aziju koji je saznao za predsjedničko odobrenje od Reutersa.

Trampova naredba iz 2019. godine

Na primjer, nakon što je Australija pozvala na istragu unutar Kine kojom se ispituje porijeklo pandemije koronavirusa 2020. godine, Peking je blokirao milijarde dolara u australijskoj trgovini kroz poljoprivredne carine.

Trampova naredba iz 2019. došla je nakon godina upozorenja američke obavještajne zajednice i medijskih izvještaja o tome kako Kina koristi mito i prijetnje kako bi dobila podršku zemalja u razvoju u geopolitičkim sporovima dok je pokušavala posijati podjele u Sjedinjenim Američkim Državama putem raznih grupa.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Peking slijedi “princip nemiješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja” i da se “ne miješa se u unutrašnje poslove Sjedinjenih Američkih Država”.

Yahoo News je izvjestio da je godinu dana ranije Tramp CIA-i dao veća ovlaštenja za pokretanje ofanzivnih cyber operacija protiv američkih protivnika nakon brojnih ruskih i kineskih cyber napada na američke organizacije. Međutim, Reuters navodi da nije mogao nezavisno potvrditi postojanje ranije naredbe.

Izvori su autorizaciju iz 2019. koju je otkrio Reuters opisali kao ambiciozniju operaciju. To je omogućilo CIA-i da preduzme akciju ne samo u Kini već i u zemljama širom svijeta u kojima se Sjedinjene Američke Države i Kina nadmeću za utjecaj. Četiri bivša zvaničnika izjavila su da je operacija usmjerena na javno mnijenje u jugoistočnoj Aziji, Africi i južnom Pacifiku.

- Osjećali smo kao da Kina ide prema nama s čeličnim palicama za bejzbol, a mi uzvraćamo drvenim - rekao je bivši zvaničnik nacionalne sigurnosti koji ima direktna saznanja o ovoj operaciji.

Prema riječima trojice bivših zvaničnika, odobrenje je izradio visoki zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost u to vrijeme, Met Potinger (Matt Pottinger9.

Kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a navedena je upotreba zloćudnog utjecaja Pekinga, optužbe za krađu intelektualnog vlasništva i vojna ekspanzija, rekao je jedan od tih bivših zvaničnika.

Tajno slanje poruka

Potinger je rekao Reutersu da neće komentirati “tačnost ili netačnost navoda o aktivnostima američkih obavještajnih službi”, dodajući da bi bilo “pogrešno pretpostaviti” da bi on imao saznanja o konkretnim američkim obavještajnim operacijama.

- Tajno slanje poruka omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da usađuju ideje u zemlje u kojima bi cenzura mogla spriječiti da te informacije izađu na vidjelo, ili u oblastima u kojima javnost ne bi imala mnogo povjerenja u izjave američke vlade - rekao je Lok Džonson (Loch Johnson), politikolog sa Univerziteta Georgia koji proučava upotrebu takve taktike.

- Tajne propagandne kampanje bile su uobičajene tokom Hladnog rata, kada je CIA podmetala 80 do 90 medijskih članaka dnevno u pokušaju da potkopa Sovjetski Savez, rekao je Džonson. 

U 1950-im, na primjer, CIA je stvorila astrološki časopis u Istočnoj Njemačkoj kako bi objavljivala slutnje i predviđanja o komunističkim vođama, prema podacima s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Tajna propagandna kampanja protiv Pekinga mogla bi imati suprotne rezultate, rekao je Heer, bivši analitičar CIA-e. Kina bi mogla da iskoristi dokaze o programu uticaja CIA-e da pojača svoje optužbe za mračnu zapadnu subverziju, pomažući Pekingu da “prozelitizira” u svijetu u razvoju koji je već duboko sumnjičav prema Vašingtonu.

On navodi da bi poruka vjerovatno bila: “Pogledajte kako Sjedinjene Države intervenišu u unutrašnje stvari drugih zemalja i odbacuju principe miroljubive koegzistencije”.

- I postoje mjesta na svijetu gdje bi ta poruka odjeknula -  podcrtao je on.

Operacije utjecaja SAD-a također rizikuju da ugroze disidente, opozicione grupe koje su kritične prema Kini i nezavisne novinare, koji bi mogli biti lažno prikazani kao sredstva CIA-e, rekao je Tomas Rid (Thomas), profesor na Univerzitetu Johns Hopkins koji je napisao knjigu o historiji političkog ratovanja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.