BUDIMPEŠTA

Napeti odnosi SAD i Mađarske: Američki ambasador osudio Orbanovu "antiameričku" retoriku

On je rekao kako Orbanova Vlada možda čeka promjenu Vlade SAD, ali da SAD neće čekati da ode njegova administracija

Orban: U centru pažnje. AP

E. Ć.

14.3.2024

Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman (David Pressman) rekao je kako će Vašington djelovati kako bi odgovorio na “opasne” i “antiameričke” poruke Budimpešte i “proširivanje odnosa” te zemlje s Rusijom, prenosi britanski "The Guardian".

On je u govoru u Budimpešti direktno kritikovao kontroverznu vanjsku politiku dugogodišnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana, optužujući mađarsku vladu za raširenu korupciju i podrivanje nezavisnih institucija.

"Glavni protivnik"

- Ovaj govor govori o dugogodišnjem prijatelju i savezniku koji govori i čini stvari koje potkopavaju povjerenje i prijateljstvo. Ne možemo zanemariti kada predsjednik mađarske nacionalne skupštine tvrdi da Putinov rat u Ukrajini zapravo "vode Sjedinjene Države".

Ne možemo ni razumjeti ni prihvatiti da premijer identificira Sjedinjene Države kao "glavnog protivnika" našeg saveznika Mađarske. Ili njegova tvrdnja da vlada Sjedinjenih Država pokušava srušiti mađarsku vladu, doslovno, da želi da ga pobijedi - rekao je Presmen.

On je rekao kako Orbanova Vlada možda čeka promjenu Vlade SAD, ali da SAD neće čekati da ode njegova administracija.

- Dok Mađarska čeka, mi ćemo djelovati - poručio je Presman.

Kako navodi Guardian, odnosi između SAD-a i Mađarske značajno su se pogoršali u posljednjih nekoliko godina, a američki zvaničnici su izrazili duboku frustraciju zbog ruskog utjecaja i odluke Mađarske da odgodi pristupanje Švedske NATO-u.

Orbanov odnos s Trampom

Međutim, govor u četvrtak, održan povodom 25-godišnjice pridruživanja Mađarske vojnom savezu, predstavlja prekretnicu u 14-godišnjem odmicanju Budimpešte od zapadnih saveza i demokratskih institucija.

Prošle sedmice Orban je otputovao u SAD, gdje se sastao sa Donaldom Trampom (Trump) kojeg je više puta podržavao i za kojeg je govorio da će okončati rat u Ukrajini.

Putovanje je navelo Džoa Bajdena (Joe Biden) da u kampanji izjavi da Orban želi izgraditi “diktaturu”. Ovaj komentar je razbjesnio Budimpeštu i naveo ministarstvo vanjskih poslova zemlje da u utorak pozove Presmana na razgovor.

U intervjuu mađarskim državnim medijima nakon posjete SAD-u, Orban je Trampa nazvao “čovjekom mira”.

- On neće dati ni peni za ukrajinsko-ruski rat. Zbog toga će se rat završiti, jer je očigledno da Ukrajina ne može stati na svoje noge - rekao je Orban.

S druge strane, Presman je bio otvoren o tome kako Vašington vidi veze Mađarske s Moskvom.

- Sada saveznici Mađarske upozoravaju Mađarsku na opasnosti njenih bliskih i sve širih odnosa s Rusijom.

Zabrinutost sa stanjem demokratije

Ako je ovo politički izbor Mađarske, a postaje sve jasnije da jeste, sa šestim posjetom ministra vanjskih poslova Rusiji od ruske invazije na Ukrajinu, s njegovim sljedećim putovanjem u Rusiju zakazanom za dvije sedmice, nakon njegovog angažmana s ruskim ministrom vanjskih poslova ranije ovog mjeseca, i premijerovog sastanak s Vladimirom Putinom u Kini – morat ćemo odlučiti kako najbolje zaštititi naše sigurnosne interese, koji bi, kao saveznicima, trebali biti naši kolektivni sigurnosni interesi - rekao je on.

Ambasador se također osvrnuo na stalnu zabrinutost u vezi sa stanjem demokratije u Mađarskoj.

Naveo je da svi aspekti moći vlade, od nabavke, preko licenciranja, subvencija za turizam, koncesija, poreskih i revizorskih akcija, do regulatorne politike, “pružaju povoljan tretman za kompanije u vlasništvu stranačkih lidera ili njihovih porodica ili prijatelja”.

Također je naveo da “nezavisni mediji u Mađarskoj dobijaju etiketu opozicionih medija”, prenosi "The Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.