AMERIČKI SENAT

Okreće leđa Netanjahuu: Najviše rangirani Jevrej u SAD pozvao na održavanje novih izbora u Izraelu

U ovom kritičnom trenutku, vjerujem da su novi izbori jedini način za zdrav i otvoren proces donošenja odluka o budućnosti Izraela

Čak Šumer. Anadolija

Anadolija

14.3.2024

Čelnik većine u američkom Senatu, demokrat Čak Šumer (Chuck Schumer), izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) loše upravljao procesom nakon 7. oktobra te rekao:

- U ovom kritičnom trenutku, vjerujem da su novi izbori jedini način za zdrav i otvoren proces donošenja odluka o budućnosti Izraela.

Kako javlja Anadolija, Šumer je govoreći u Senatu okrivio izraelskog premijera Netanjahu i njegov ratni kabinet te pozvao na nove izbore.

Šumer , kojeg opisuju kao Židova izabranog na najvišu službenu poziciju u SAD-u, istakao je kako je uvijek bio prijatelj Izraela i iznosi stvari koje idu u korist te zemlje.

Naglasio da je Netanjahuova administracija napravila mnogo grešaka nakon 7. oktobra i nije uspjela dobro upravljati situacijom u ratnom kabinetu.

- Premijer Netanjahu izgubio je put stavljajući svoje političko spasenje ispred interesa Izraela. Stavio se u koaliciju s desničarskim ekstremistima kao što su Ben-Gvir i Smotrich, i kao rezultat toga bio je previše sklon tolerirati civilne žrtve u Gazi. Ova situacija gura podršku Izraelu u cijelom svijetu na najniži nivo u historiji", rekao je Schumer, te dodao:

- U ovom kritičnom trenutku, vjerujem da su novi izbori jedini način za zdrav i otvoren proces donošenja odluka o budućnosti Izraela.

Šumer je primijetio da je Netanjahu također podbacio u reformi pravosuđa, rekavši:

- Izrael ne može preživjeti ako se pretvori u faraona. Kao neko ko je podržavao Izrael tokom svog života, kažem da Netanjahuova koalicija više ne zadovoljava potrebe Izraela nakon 7. oktobra.

Navodeći da se svjetska perspektiva po tom pitanju ozbiljno promijenila s napadima u Gazi, Schumer je ustvrdio da se izraelski narod "guši" zbog postupaka Netanyahuove vlade koja je "zapela u prošlosti".

Ističući da je Netanjahuova vlada odbacila dvodržavno rješenje i da je to bila velika greška, Šumer je pozvao pregovarače da osiguraju prekid vatre u Gazi i zatražio hitno oslobađanje talaca i dostavu humanitarne pomoći.

Šumer je na kraju kazao podržava privremeni prekid vatre u Gazi, da postoje četiri prepreke dvodržavnom rješenju, a da su te prepreke Netanyahu, Mahmoud Abas (Abbas), Hamas, Palestinci koji ga podržavaju i krajnje desničarski Izraelci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.