KRIVE MEDIJSKU KUĆU

Porodica ubijene ukrajinske novinarke tuži Fox News: Poslali je u aktivnu ratnu zonu ignorirajući upozorenja

Njen otac rekao je da ne razumije kako je donesena odluka da reporterska ekipa bude poslana tamo gdje je postojala direktna opasnost po njihove živote

Oleksandra Kuvshynova. Facebook

D. R.

16.3.2024

Porodica 24-godišnje ukrajinske novinarke Oleksandre Kuvshynove, koja je poginula 14. marta 2022. godine, izvještavajući o ratu u Ukrajini, podnijela je tužbu protiv Fox Newsa, medija u kojem je ona radila, piše Business Insider.

Tužbu su Vrhovnom sudu države Njujok podnijeli njeni roditelji.

Tužbu je podnio i savjetnik za sigurnost britanske sigurnosne agencije SEPAR Šejn Tomson (Shane Thomson), a s navedenom sigurnosnom agencijom je Fox News tada potpisao ugovor.

Porodica tvrdi da je Fox News poslao grupu novinara u aktivnu ratnu zonu, ignorišući višestruka upozorenja lokalnih zvaničnika i konsultanata za sigurnost, koji su im savjetovali da to ne rade.

Njen otac rekao je da ne razumije kako je donesena odluka da reporterska ekipa bude poslana tamo gdje je postojala direktna opasnost po njihove živote, piše Business Insider.

U tužbi se Fox News optužuje da je prekršio "bilo koji razumni standard brige" dozvoljavajući novinarima da putuju u aktivnu ratnu zonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.