OTVORENA ISTRAGA

Latvijska europarlamentarka osumnjičena da špijunira za Rusiju, ona odbacuje optužbe

Sigurnosna služba istražuje aktivnosti Ždanoke i njene navodne veze s Rusijom

Ždanoka: Negira sve kontakte. EU

E. Ć.

16.3.2024

Latvijska državna služba sigurnosti pokrenula je krivični postupak protiv poslanice Evropskog parlamenta Tatjane Ždanoke (73) zbog sumnje o saradnji sa ruskim obavještajnim i bezbjednosnim službama.

Kako javljaju latvijski mediji, sigurnosna služba poznata pod skraćenicom VDD je istraživala aktivnosti Ždanoke i njene navodne veze sa Rusijom u proteklih nekoliko sedmica otkako su u januaru objavljeni izvještaji na ruskim, nordijskim i baltičkim medijskim sajtovima, da je agent ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) od 2004. godine.

Procurjeli mejlovi

VDD je pokrenula krivični postupak protiv Ždanoke 22. februara, a ona odbacuje sve optužbe.

Krajem januara je Evropski parlament saopćio da je otvorio istragu povodom medijskih izvještaja da Ždanoka već nekoliko godina radi kao ruski agent. Saopćeno je da te optužbe shvata veoma ozbiljno.

Nakon zajedničke istrage, nezavisni ruski sajt za istraživačko novinarstvo "Insider", letonski "Re:Baltica", novinski portal "Delfi Estonia" i švedski "Expressen" objavili 29. januara niz procurjelih mejlova koji povezuju Ždanoke s njenim kontaktom.

Švedski "Ekspresen" je prenio kako Ždanoka širi propagandu o navodnim kršenjima prava Rusa koji žive u baltičkim zemljama i da se, između ostalog, zalaže za politiku Kremlja. Ona je također odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajini.

Optužbe Moskve

Inače, Latvija je dom velike etničke ruske manjine koja čini oko 25 posto stanovništva.

Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je redovno optuživala Latviju i Estoniju da diskriminišu stanovništvo koje govori ruski.

Kada je riječ o Ždanoke, u njenoj biografiji objavljenoj na sajtu Evropskog parlamenta navodi se kako je od 2007. predsjednica nevladine organizacije "Alijanse ljudi s ruskog govornog područja u EU". 

Tatjana Ždanoke je prvi put izabrana u Evropski parlament 2004. godine, podsjeća Beta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.