PO ČETVRTI PUT

Ponovo eruptirao vulkan na Islandu: Naučnici strahuju

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, što ovo sjevernoevropsko ostrvo čini glavnom destinacijom za vulkanski turizam

Erupcija vulkana na Islandu. AP

D. R.

16.3.2024

Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu po četvrti put od decembra, izbacujući lavu u vazduh, javlja Rojters.

Vlasti su nedjeljama upozoravale da je erupcija neminovna na poluostrvu Rejkjanes, južno od islandske prijestonice, sedma po redu u tom području od 2021. godine. 

Lavine uništile puteve

Vulkan je posljednji put eruptirao početkom februara, prekidajući snabdijevanje grijanjem za više od 20.000 ljudi dok su lavine uništile puteve i cjevovode, dok je erupcija u januaru spalila nekoliko kuća u ribarskom gradu.

Nalazi se između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećim na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se ove dvije ploče kreću u suprotnim pravcima. Vulkanološke erupcije na poluostrvu Rejkjanes nazivaju se pukotinske erupcije, koje obično ne izazivaju velike eksplozije ili značajno raspršivanje pepela u stratosferu.

30 aktivnih vulkana

Međutim, naučnici strahuju da bi mogle trajati decenijama, i islandske vlasti su počele da grade nasipe kako bi preusmjerile tekuće lavine daleko od kuća i ključne infrastrukture.

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, što ovo sjevernoevropsko ostrvo čini glavnom destinacijom za vulkanski turizam - specifičan segment koji privlači hiljade avanturista.

Godine 2010, oblaci pepela iz erupcija vulkana Ejafjatlajokul u južnom dijelu Islanda proširili su se preko velikih dijelova Evrope, prizemljujući oko 100.000 letova i prisiljavajući stotine Islanđana da evakuišu svoje domove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.