HISTORIJSKA BITKA

Turska obilježava Dan šehida i 109. godišnjicu pomorske pobjede u Čanakaleu

Bila je to veličanstvena epska pobjeda koja je bacila na koljena najmodernije vojske tog vremena, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan

Dan sjećanja na šehide. Anadolija

Anadolija

18.3.2024

Širom Republike Turske danas se na prigodne načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 109. godišnjica pomorske pobjede na Čanakaleu, javlja Anadolija.

U Evropi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Čanakaleu odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turske i šire.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Anadolija


- Pobjeda u Čanakaleu bila je veličanstvena epska pobjeda koja je bacila na koljena najmodernije vojske tog vremena i u historiju upisala izreku "Čanakale je neosvojiv'", poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) na društvenoj mreži X, te dodao:

- Vjera i odlučnost naših herojskih vojnika i jedinstven uspjeh postignut u Canakkaleu uz žrtve naše nacije također su inspirirali naš otpor koji će donijeti pobjedu u našem Ratu za nezavisnost.

Erdoan je tom prilikom iskazao rahmet i odao počast svim šehidima Čanakalea.

Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Čanakaleu obilježena je danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen-obilježja. Vijenci su položeni i na anitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Turski predsjednik Erdoan danas će u Čanakaleu prisustvovati programu obilježavanja Dana sjećanja na šehide i 109. godišnjice pomorske pobjede na Čanakaleu.

Kasnije tokom dana prisustvovat će i svečanosti otvorenja Ataturkovog republičkog tornja u Ankari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.