OPTUŽENI ZA GENOCID

Video / Nakon upada izraelskih snaga u bolnicu Šifa: Palestinci bježe na jug Gaze

Stanovnici bolnice i okoline morali su da se evakuišu

Palestinci. Anadolija

Anadolija

18.3.2024

Palestinci su počeli da bježe prema jugu Gaze kroz ulicu Rashid nakon što su snage izraelske vojske u ponedjeljak upale u bolnicu Al-Shifa u gradu Gazi, javlja Anadolija.

Stanovnici bolnice i okoline morali su da se evakuišu.

Izraelska vojska je rano u ponedjeljak objavila da su njene snage upale u bolnicu Al-Shifa, u kojoj su smještene hiljade bolesnih i ranjenih Palestinaca, kao i raseljenih osoba.

Kako prenosi izraelski javni servis KAN, oko 80 Palestinaca je privedeno unutar objekta.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine poslije prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.700 Palestinaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.