UHAPŠENO DEVET OSOBA

Vlasti u Parizu pojačale policijsko prisustvo nakon napada na policijsku stanicu

Sigurnost je od najvećeg značaja za francuske vlasti jer Olimpijske igre u Parizu počinju 26. jula

Olimpijski znak u Parizu. Facebook

Dž. R.

18.3.2024

Vlasti u Parizu u ponedjeljak su pojačale policijsko prisustvo u sjevernom predgrađu La Courneuve u blizini Olimpijskog sela 2024. nakon napada na policijsku stanicu u nedjelju navečer.

Znak protesta

Načelnik pariške policije Laurent Nunez kazao je novinarima da je devet osoba uhapšeno nakon što se pedesetak mladih sukobilo s policijom i napalo policijsku stanicu La Courneuve pirotehničkim sredstvima u nedjelju.

Napad je bio u znak protesta zbog smrti mladića iz La Courneuvea koji je poginuo u obližnjem gradu Aubervilliersu tokom policijske potjere prošle sedmice, nakon što je odbio da zaustavi svoj motor kada mu je policija to naredila.

Upitan o opasnosti od nereda u predgrađima sjevernog Pariza tokom Olimpijade, Nunez je kazao da postoji mali rizik od toga.

- Policija je danas tamo snažno prisutna, a to će biti još snažnje tokom Olimpijskih igara, kada ćemo imati masovno prisustvo svuda u regiji Pariza i nemam straha na tom nivou - izjavio je Nunez novinarima.

Značaj sigurnosti

La Courneuve je samo nekoliko kilometara od Olimpijskog sela u Parizu 2024. u sjevernom predgrađu Seine-Saint-Denis, siromašnog mjesta sjeverno od Pariza, koji se nada da će dobiti poticaj od ulaganja u infrastrukturu Olimpijskih igara.

Sigurnost je od najvećeg značaja za francuske vlasti jer Olimpijske igre u Parizu počinju 26. jula.

Neke lokacije na Olimpijskim igrama u Parizu su vandalizirane tokom nereda u ljeto 2023. koji su bili izazvani smrtonosnim pucanjem po tinejdžeru sjevernoafričkog porijekla od strane policije.

Nunez, koji je kazao da su dvojica policajaca lakše povrijeđena u sukobima u nedjelju, dodao je da će u narednim satima i danima biti dovedeni deseci dodatnih policajaca kako bi se osigurala situacija.

- Pojačanja će ostati tu koliko god bude potrebno - kazao je Nunez, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.