KAIRO

Šef egipatske diplomatije Šukri: Opasno bi bilo okončati postojanje UNRWA-e

Ne treba ugroziti kredibilitet 40.000 zaposlenih koji rade u agenciji koja podržava palestinski narod

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri. Anadolija

Anadolija

18.3.2024

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri (Shoukry) izjavio je da bi bilo opasno okončati postojanje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i pozvao je međunarodnu zajednicu da to shvati, prenosi Anadolija.

Šukri se u Kairu sastao sa generalnim komesarom UNRWA Filipom Lazarnijem (Philippeom Lazzarinijem), a nakon sastanka je naglasio važnost nastavka pune podrške radu te UN-ove agencije kojoj su neke zemlje uskratile pomoć nakon izraelskih optužbi da su pojedini njeni službenici povezani s palestinskim pokretom Hamasom.

- Ne treba ugroziti kredibilitet 40.000 zaposlenih koji rade u agenciji koja podržava palestinski narod. Rad UNRWA treba da se nastavi, a međunarodna zajednica treba da bude svjesna opasnosti koja bi nastala prestankom postojanja ove agencije - poručio je Šukri .

Šef UNRWA Lazarini je izjavio da planira da danas ode u Rafah na jugu Pojasa Gaze, ali da je obaviješten da mu je zabranjen ulazak.

Egipatski ministar vanjskih poslova Šukri dodao je da Izrael nije dao dozvolu za Lazzarinijev ulazak u Gazu.

S druge strane, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da nije tačno da Lazarini nije dobio dozvolu da uđe u Gazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.