GRAĐANSKI RAT U JEMENU

Saudijska Arabija i Jemen razgovarali o mirovnoj mapi UN-a

UN procjenjuju da će 2024. godine više od 18 miliona ljudi, više od polovine stanovništva, trebati humanitarna pomoć i usluge zaštite u Jemenu

Halid bin Salman. Anadolija

Anadolija

21.3.2024

Ministar odbrane Saudijske Arabije princ Halid bin Salman (Khalid)  razgovarao je u četvrtak s jemenskim premijerom Ahmedom Avadom bin Mubarakom kako bi razgovarali o mapi puta Ujedinjenih nacija (UN) za okončanje građanskog rata u Jemenu.

- Razgovori su vođeni i o naporima da se podrže mirovni pregovori između zaraćenih suparnika Jemena kako bi se pomoglo vraćanju stabilnosti arapskoj zemlji - izvijestila je saudijska zvanična novinska agencija SPA.

Plan puta UN-a uključuje opredjeljenje zaraćenih strana u Jemenu da provedu primirje širom zemlje, isplate sve plate u javnom sektoru, nastave izvoz nafte, otvore puteve u Taizu i drugim dijelovima Jemena, i ublaže ograničenja na aerodromu Sanaa i luci Al Hudaydah. Ranije ove sedmice jemenska vlada suspendovala je implementaciju mape puta UN-a, navodeći kao razlog eskalaciju aktivnosti Huta u Crvenom moru.

Brutalni građanski rat u Jemenu izbio je 2014. godine, kada su Huti, koje podržava Iran, zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu, prisiljavajući međunarodno priznatu vladu da uspostavi privremenu prijestolnicu u primorskom gradu Adenu.

UN procjenjuju da će 2024. godine više od 18 miliona ljudi, više od polovine stanovništva, trebati humanitarna pomoć i usluge zaštite u Jemenu.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Pojasom Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.