OSNIVAČ WIKILEAKSA

Odgođena odluka o izručenju Asanža Sjedinjenim Američkim Državama

Asanž je optužen po 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara zbog objavljivanja velikog broja tajnih američkih dokumenata

Osnivač "WikiLeaksa" Džulijan Asanž. AP/Matt Dunham

N. Aj.

26.3.2024

Londonski sud odlučio je da osnivač "WikiLeaksa" Džulijan Asanž (Julian Assange, 52) još neće biti izručen u SAD. Kako javlja AFP, sudije su odlučile da od SAD zatraže dodatne informacije o ovom slučaju. Naredno saslušanje bit će u maju.

Sud je presudio da Asanž može nastaviti svoju žalbu, osim ako SAD ne pruže "zadovoljavajuća uvjerenja" u vezi s pitanjem da li se može osloniti na Prvi amandman Ustava SAD i da li može biti podložan smrtnoj kazni.

Dvoje sudija odlučivalo je u Visokom sudu u Londonu da li će staviti tačku na dugi pravni spor Asanža ili će ga dalje produžiti.

Ispred suda su se okupile pristralice osnivača "WikiLeaksa", uzvikujući parole o njegovom oslobađanju.

Okupile se pristralice ispred suda u Londonu. AP/Kin Cheung

Prije današnje odluke Asanžov advokatski tim saopćio je da strahuje da će, ako ne uspije u dobijanju prava na žalbu, brzo biti poslat u SAD da se suoči s optužbama, iako će vjerovatno zatražiti od Evropskog suda za ljudska prava da blokira bilo kakav transfer.

Asanž je optužen po 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara zbog objavljivanja velikog broja tajnih američkih dokumenata na njegovom sajtu prije skoro 15 godina. Američki tužioci tvrde da je Asanž podsticao i pomagao američkoj obavještajnoj analitičarki Čelsi Mening (Chelsea Manning) da ukrade diplomatske kablove i vojne dokumente koje je "WikiLeaks" objavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.