U 82. GODINI

Preminuo Džo Lieberman: "Jastreb" američke diplomatije i čvrsti zagovornik Izraela

Lieberman je bio dugogodišnji senator iz Konektikuta, a bio je poznat po tome što je bio prvi američki Židov nominiran na listi glavne stranke

Lieberman: Penzionisao se 2012. godine. AP

E. Ć.

27.3.2024

Dugogodišnji američki senator Džo Lieberman (Joe) preminuo je u 82. godini.

Lieberman je bio dugogodišnji senator iz Konektikuta, a bio je poznat po tome što je bio prvi američki Židov nominiran na listi glavne stranke.

Najtijesniji izbori u američkoj historiji

- Bivši senator Sjedinjenih Američkih Država Žozef  Lieberman preminuo je danas popodne, 27. marta 2024., u Njujorku zbog komplikacija uzrokovanih padom. Imao je 82 godine. 

Njegova voljena žena, Hadasah, i članovi njegove porodice bili su s njim dok je odlazio. Ljubav senatora Liebermana prema Bogu, njegovoj porodici i Americi trajala je kroz njegov život služenja u javnom interesu - saopćila je porodica.

Inače, Lieberman je 2000. bio izabran za protukandidata Ala Gorea na predsjedničkim izborima. Međutim, lista je izgubila na jednim od najtijesnijih izbora u historiji SAD.

Na pola puta svoje 24-godišnje karijere u Senatu, Lieberman je izabran za protukandidata Ala Gorea na predsjedničkim izborima 2000. godine. Lista je izgubila na jednim od najtijesnijih izbora u američkoj historiji.

Zakon nakon 11. septembra

Potom je četiri godine kasnije tražio demokratsku nominaciju za predsjednika, ali bez uspjeha.

Bio je poznat kao "jastreb" u vanjskim poslovima, postavši jedan od zakonodavnih očeva Ministarstva nacionalne sigurnosti, koji je osnovan kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. godine.

Nakon napada 11. septembra, Lieberman je ponudio zakon kojim bi se stvorio Odjel za nacionalnu sigurnost. Džordž Buš (George Bush) se tome u početku protivio, a onda je ponudio vlastitu verziju koja je uveliko posuđivala dijelove od Liebermanove. Penzionisao se 2012. godine. 

Ostao je čvrsti zagovornik Izraela. Tokom ovog mjeseca je u kolumni za "Wall Street Journal" napao čelnika većine u Senatu Čaka Šumera (Chuck Schumer) koji je rekao kako Izrael treba smijeniti premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.