POBIJEDIO U DECEMBRU

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Sisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u decembru sa 89,6 posto osvojenih glasova, suprotstavljajući se trojici anonimusa

Egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi. Platforma X

FENA

1.4.2024

Egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi (Fattah) počinje svoj treći mandat u ovoj sedmici podstaknut ogromnim novim finansiranjem, ali stručnjaci kažu da će put izlaska iz ekonomske krize i dalje biti dug i naporan.

Sisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u decembru sa 89,6 posto osvojenih glasova, suprotstavljajući se trojici anonimusa.

Treći mandat

Treći mandat zvanično bi trebao započeti u srijedu, a lokalni mediji javljaju da će dan ranije dati zakletvu pred parlamentom.

Ovaj šestogodišnji mandat trebao bi biti posljednji za 69-godišnjaka, osim ako drugi ustavni amandman ponovo ne produži njegov mandat.

Stručnjaci spekulišu o potencijalnoj rekonstrukciji kabineta dok se Kairo bori da obuzda posljedice dvogodišnje ekonomske krize i velike nestašice strane valute.

Kako je počela 2024., činilo se da najmnogoljudnija zemlja arapskog svijeta srlja ka neplaćanju i ekonomskom kolapsu, kažu analitičari, prije nego što je iznenada dobila više od 50 milijardi dolara zajmova i investicija.

Sporazum o uređenju zemljišta

U roku od nekoliko sedmica, Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su 35 milijardi dolara vrijedan sporazum o uređenju zemljišta za egipatsku Ras al-Hikmu, Međunarodni monetarni fond je više nego udvostručio zajam od tri milijarde dolara, a Svjetska banka i Evropska unija potpisale su nove sporazume o finansiranju.

Ogromna pomoć spasila je Egipat "od pada u ambis", kazao je bivši zamjenik premijera Ziad Bahaa-Eldin.

Nakon dogovora i nove devalvacije valute - pete u zemlji od 2016., činilo se da se ekonomski pokazatelji poboljšavaju.

Kompanije za finansijske usluge podigle su kreditni rejting Egipta, jer su blokirane zalihe počele da se puštaju u privredu zavisnu od uvoza, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.