IZRAELSKI ZRAČNI NAPAD

U Pojasu Gaze ubijeno pet humanitaraca: Dostavljali su hranu

Za sada je poznato da su među ubijenim humanitarnim radnicima državljani Velike Britanije, Poljske i Australije

Jedna od ubijenih u napadu (lijevo). Platforma X

N. H.

2.4.2024

U izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze ubijeno je pet članova španske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK), prenijeli su palestinski mediji. 

Humanitarni djelatnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al Balaha, izvijestio je Times of Israel.

Za sada je poznato da su među ubijenim humanitarnim radnicima državljani Velike Britanije, Poljske i Australije. Australija je potvrdila da je stradala njena državljanka. CNN je dobio uvid u video snimke na kojima se vidi više tijela s prslucima WCK-a. Kod tijela su snimljeni pasoši Britanije, Poljske i Australije.

Objavljen je identitet ubijene državljanke Australije. Radi se o Zomi Frankcom, menadžerici u WCK-u. Organizacija je krajem marta objavila snimku na kojoj 43-godišnja Frankcom, rođena u Melburnu, govori o obrocima koji se pripremaju za Palestince u Pojasu Gaze, piše The Guardian.

- Svjesni smo da su članovi tima World Central Kitchen ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na pružanju podrške našim humanitarnim naporima za dostavu hrane u Gazi - objavio je WCK na X, pa nastavili:

- Ovo je tragedija. Djelatnici humanitarne pomoći i civili nikada ne bi smjeli biti meta. Ikada.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su na Telegramu u ponedjeljak navečer da istražuju izvještaje.

- Nakon izvještavanja o osoblju Svjetske središnje kuhinje u Gazi danas, IDF provodi temeljit pregled na najvišim nivoima kako bi razumio okolnosti ovog tragičnog incidenta - napisao je IDF, pa dodao:

- IDF ulaže velike napore kako bi omogućio sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko surađuje s WCK-om u njihovim vitalnim naporima da osiguraju hranu i humanitarnu pomoć ljudima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.