SEDAM UBIJENIH

Izraelska vojska unaprijed obaviještena o konvoju humanitarne organizacije koji je pogođen

Napad, u kojem je poginulo sedam osoba, većinom državljana zapadnih zemalja, smatra se "najtežim incidentom" za Izrael na međunarodnom planu

Konvoj humanitarne organizacije. Anadolija

Anadolija

2.4.2024

Izraelska vojska unaprijed je obaviještena o konvoju humanitarne organizacije koji je pogođen u regiji Deir al-Belah u Pojasu Gaze, a u kojem je ubijeno sedam osoba, većinom državljana zapadnih zemalja, javlja Anadolija.

Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.

U vijestima izraelske državne televizije KAN, navedeno je da izraelska vojska istražuje incident, a prema prvim saznanjima, napad se dogodio "dok je humanitarna pomoć prebačena iz privremene luke u Gazi u skladište u Deir al-Belah"

U vijestima je navedeno da je konvoj pomoći prije napada koordinirao sa izraelskom vojskom, te da je načelnik izraelskog generalštaba Herzi Halevi razgovarao o detaljima incidenta, koji je opisao kao "opasan", sa Južnom komandom i COGAT-om, koja nadgleda civilne administrativne poslove vojske.

Navedeno je i da su sigurnosni izvori napad ocijenili kao "najteži incident na međunarodnom nivou" i da će rezultati vojne istrage biti predstavljeni javnosti i međunarodnoj zajednici.

Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu.

Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade, objavio je WCK.

Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK", navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.