IZRAEL

Netanjahu priznao ubijanje humanitarnih radnika u Gazi u izraelskom napadu

Benjamin Netanjahu je kazao da je smrt humanitarnih radnika WCK "nenamjerno ubijanje nedužnih"

Benjamin Netanjahu. Anadolija

Anadolija

2.4.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u utorak je priznao smrt sedam humanitarnih radnika u vojnom napadu u Pojasu Gaze.

Sedam humanitarnih radnika američke humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u ponedjeljak u izraelskom napadu u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Šest stranaca je među žrtvama napada koji se dogodio kada je njihov konvoj pogođen dok je izlazio iz skladišta u Deir al-Balahu nakon što je dostavio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani, saopćio je ranije WCK.

Netanjahu je rekao da je smrt humanitarnih radnika "nenamjerno ubistvo nedužnih" i da će biti istraženo, objavio je list "Yedioth Ahronoth".

- Ovo se dešava u ratu, mi to detaljno istražujemo, u kontaktu smo sa relevantnim stranama i učinit ćemo sve da se ovakve stvari više ne dešavaju - dodao je Netanjahu nakon što je otpušten iz bolnice gdje je operisan.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za napad na konvoj pomoći rano u utorak i obećala da će pokrenuti detaljnu istragu o incidentu.

Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.