ISTOČNA OBALA TAJVANA

Nakon zemljotresa: Nastavljene akcije traženja i spašavanja na Tajvanu

Usljed zemljotresa jačine 7,4 stepena, koji je pogodio istočnu obalu Tajvana

Tajvan. Anadolija

Anadolija

4.4.2024

Nastavljaju se akcije traženja i spašavanja na Tajvanu kojeg je pogodio zemljotres jačine 7,4 stepena Richterove skale, javlja Anadolu.

Usljed zemljotresa jačine 7,4 stepena, koji je pogodio istočnu obalu Tajvana rano u srijedu, poginulo je najmanje devet ljudi.

Prema saopćenju tajvanske Nacionalne vatrogasne agencije, 143 osobe su i dalje zarobljene zbog zatvaranja puteva, prolaza i rudarskih područja zbog klizišta uzrokovanih zemljotresom.

Prijavljeno je da je 47 radnika hotela i 24 turista zaglavljeno u Nacionalnom parku Taroko sjeverno od Hualiena, sedam radnika u oblasti rudnika Hejen, 64 radnika u oblasti rudnika Heping i jedan planinar na stazi Jhu-ilu.

Zamjenik direktora Hitnog operativnog centra i zamjenik ministra ekonomije Chen Cheng-chi izjavio je da su spasilačke akcije fokusirane na dolinu Taroko i područja na autoputu gdje se nalaze kamenolomi.

Prema zvaničnim podacima, u zemljotresu je poginulo devet, a povrijeđeno 1.011 osoba.

Prvi jaki zemljotres i naknadni koji su uslijedili izazvali su 24 klizišta, dok je oštećeno 35 puteva, mostova i tunela. U Hualienu i drugim gradovima oštećeno je ukupno 125 zgrada.

Zabilježeno je 96 naknadnih zemljotresa.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio ovu ostrvsku državu u posljednjih 25 godina. Gotovo 2.400 ljudi poginulo je 1999. godine kada je zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richterovoj skali pogodio Tajvan u toku noći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.